Na pogorišču nad Bohinjem zopet zagorelo, gasil tudi vojaški helikopter

Slovenija 25. Avg 202419:51 0 komentarjev
Gašenje požara nad Bohinjem
Foto: GRS Bohinj/Facebook

Med pregledom pogorišča na pobočju Komarče so bohinjski gorski reševalci zjutraj opazili, da se je podtalni požar znova razvil. Ob pomoči gasilcev in vojaškega helikopterja so območje namočili in požar obvladali.

Danes zjutraj so gorski reševalci Gorske reševalne službe Bohinj z dronom pregledali pobočje Komarče in ugotovil, da se je podtalni gozdni požar ponovno razvil. Požar je po besedah namestnika poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Bohinjska Bistrica Stanka Medje trenutno pod nadzorom.

Potem, ko so gorski reševalci opazili, da se je požar zopet razvil, so ob pomoči gasilcev začeli ponovno gasiti, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Namestnik poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Bohinjska Bistrica Stanko Medja je za STA dejal, da so gasilci prekopali teren, helikopter Slovenske vojske pa je na pobočje odvrgel osem vreč vode, ki jo je zajel v Bohinjskem jezeru.

Požar je po navedbah Medje pod nadzorom, a opozarja, da bi se lahko podtalni požar še razvil v prihodnjih dneh, dokler ne zapadejo obsežnejše padavine.

Požar naj bi prejšnji teden zanetila strela, saj so med gašenjem našli drevo s sledmi, značilnimi za udar strele. Takrat so z dronom preverili teren, ko so mimoidoči na relaciji Črno jezero-Komna zaznali vonj po dimu. Pobočje Komarče so dvakrat temeljito pregledali, a sledi o požaru niso zaznali.

Ta torek pa so naključni pohodniki ponovno zaznali dim. Termovizijska kamera na dronu je pokazala veliko anomalijo, zato so pristojni začeli gasiti. V sredo zjutraj je pregled požarišča pokazal, da požar še ni pogašen in se širi, zato so nadaljevali z gašenjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!