Na pogovor za predsednika uprave RTVS Gorščak, Štular in Tomašič

Slovenija 28. Avg 202419:38 > 22:21 0 komentarjev
RTV Slovenija, RTVS
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na razpis za predsednika uprave RTV Slovenija so se prijavili trije kandidati: v. d. predsednice uprave RTVS Natalija Gorščak, direktor Radia Slovenija Mirko Štular in direktor Nova24TV Boris Tomašič. Komisija jih bo v ponedeljek povabila na pogovor, saj še ni zaključila ocenjevanja, ali prijavljeni izpolnjujejo pogoje.

Na razpis za predsednika uprave RTVS so se prijavili v. d. predsednice uprave RTVS Natalija Gorščak, direktor Radia Slovenija Mirko Štular in direktor Nova24TV Boris Tomašič.

Razpisna komisija še ni zaključila ocenjevanja, ali prijavljeni izpolnjujejo pogoje, zato bodo na ponedeljkov pogovor povabili vse tri, so povedali na seji sveta zavoda.

Član sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in predsednik komisije za kadrovske in pravne zadeve Andrea Bartole je na današnji seji sveta dejal, da je komisija v torek pregledala prispele vloge in ugotovila, da so vse tri prispele pravočasno. Kasneje pa so morali sejo prekiniti, saj zaradi obveznosti nekaterih članov niso bili več sklepčni.

“Tako da nismo zaključili ocenjevanja vseh vlog oziroma končali pregleda. Ne glede na to pa smo se že odločili, da bomo vse tri kandidate povabili na razgovor prav zaradi tega, da ne bi prekinili časovnice oziroma da bi pospešili delo komisije in tudi imenovanje nove uprave,” je povedal.

Pogovori bodo potekali v ponedeljek na seji komisije za kadrovske in pravne zadeve, ki se bo začela ob 15. uri. Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je dodal, da se seje lahko udeležijo vsi člani sveta, ki bi želeli sodelovati. Kandidati za predsednika uprave bodo imeli na voljo 15 minut za predstavitev, nato bodo sledila vprašanja.

Svetniki bodo o predsedniku uprave glasovali na izredni seji, ki bo predvidoma v sredo. Še pred tem pa mora komisija na ločeni seji oceniti, kateri kandidati izpolnjujejo pogoje.

Svet RTVS je 11. julija objavil razpis za novega predsednika uprave po tistem, ko je nekdanji predsednik uprave Zvezdan Martić konec maja podal odstopno izjavo zaradi izgube zaupanja pri večini svetnikov.

Gorščak je na seji sicer opozorila, da so se z leti nakopičile kadrovske nepravilnosti, čez poletje pa da se je nezadovoljstvo med zaposlenimi v zavodu stopnjevalo. Po njenih besedah so prve razlike med pogodbami nastale, ko so konec leta 2016 začeli zaposlovati honorarna sodelavce na delovna mesta, za katera nimajo ustrezne izobrazbe.

Ker se pogodbe, s katerimi je nekdanja uprava omilila razlike, iztekajo, zdaj iščejo rešitve, kako jih spet omiliti. Na sestanku s televizijskimi kolegi so se strinjali, da je edina prava pot priprava nove sistematizacije. Delavski direktor Franci Pavšer je dodal, da so že oblikovali skupino za sistematizacijo.

RTV
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat, direktor Radia Slovenija Mirko Štular in direktorica Digitalnih vsebin Kaja Jakopič so dejali, da je bilo poletje zaradi velikih športnih dogodkov glede gledanosti, poslušanosti in klikanosti boljše od pričakovanj.

Svetniki so po dolgi razpravi o gledanosti sprejeli sklep, s katerim so upravi naložili, naj do konca septembra pripravi analizo vzrokov za padec gledanosti Televizije Slovenija med januarjem in junijem letos.

Komisija za nadzor poslovanja je omenjeni sklep predlagala zaradi “drastičnega padca gledanosti Televizije Slovenija za 17 odstotkov v prvih šestih mesecih,” je na seji dejal predsednik komisije Boštjan Ogris. Svetniki pa so v razpravi poudarili, da je analiza padca gledanosti nujna in da zanjo ne iščejo krivcev, temveč želijo preprečiti, da bi se ta še kdaj ponovil.

Horvat to pripisuje 364 uram premiernega programa manj kot v istem obdobju lani, s čimer se je strinjala tudi Gorščak. Ta je dodala, da je dejanska gledanost mnogo višja, saj te ne zajemajo vseh, ki RTVS spremljajo na računalniku, telefonih ali preko aplikacij telekomunikacijskih ponudnikov. Dodala je, da so se z izvajalcem merjenja gledanosti dogovorili, da bodo povečali vzorec na 700 gospodinjstev in skušali doseči dogovor z operaterji za podatke o gledanosti.

Namestnica predsednika sveta Špela Stare je opozorila, da je veliko slabe volje v javnosti povzročila televizijska prodaja. Temu je pritrdila varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Marica Uršič Zupan, ki je poleti zaradi tega dobila številne pritožbe. “Gledalci dejansko pravijo, da zamerijo RTVS kot javnemu zavodu, da ima toliko TV prodaje. Pravijo celo, da uhajajo drugam, da izgubljajo zaupanje v javno RTV in menijo, da te vsebine ne sodijo na javni medij,” je opozorila.

Horvat se strinja, da je TV prodaje preveč in je prepričana, da to škoduje gledanosti in ugledu, a v tem trenutku zaradi finančnih razmer nimajo alternative. Dodala je, da so po sklepih zdravstvenega inšpektorata takoj ukrepali in skušali preprečiti škodo.

Na seji so obravnavali tudi poročilo o poslovanju RTVS med januarjem in junijem letos. ko je zavod ustvaril presežek prihodkov nad odhodki v višini 1,32 milijona evrov. Ocenjujejo, da bo RTVS leto 2024 zaključila s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 2,6 milijona evrov, zato so sprejeli sklep, naj uprava še naprej skrbno nadzira stroške poslovanja RTVS.

#related-news_2

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!