Na pohodu nova različica koronavirusa z imenom XEC, lahko postane prevladujoča

Slovenija 16. Sep 202419:35 4 komentarji
covid 19, korona virus, test, pozitiven
PROFIMEDIA

Po Evropi se širi nova različica koronavirusa, imenovana XEC. Podobna je prejšnjim podrazličicam omikrona, zato strokovnjaki pravijo, da bodo cepiva še vedno učinkovala.

Širi se nova različica koronavirusa, ki bi lahko po mnenju znanstvenikov postala prevladujoča, piše BBC.

Različico, imenovano XEC, so junija najprej zaznali v Nemčiji, od takrat pa še v Združenem kraljestvu, ZDA, na Danskem in v številnih drugih državah. Različica, ki je nastala iz prejšnjih podrazličic omikrona, bi se zaradi novih mutacij lahko razširila letošnjo jesen. Cepiva naj bi še vedno pomagala preprečiti hude primere, pravijo strokovnjaki.

“Čeprav ima XEC rahlo prednost pri prenosu pred drugimi nedavnimi različicami covida, bi morala cepiva še vedno nuditi dobro zaščito,” je za BBC povedal profesor Francois Balloux, direktor Inštituta za genetiko na londonskem University College. Možno je, da bo XEC postala prevladujoča različica, je dodal.

Direktor inštituta Scripps Research v Kaliforniji Eric Topol pa je za LA Times povedal,  da je XEC šele začel svojo pot in bo trajalo več tednov ali mesecev, preden bi lahko povzročil nov val okužb.

Na seznamu (pod)različic, ki jih zaznavajo v Sloveniji in ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), podrazličice XEC še ni. Zadnjo raziskavo različic, prisotnih v Sloveniji, so opravili konec avgusta. Gre za združene podatke sekvenciranja vzorcev Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ter Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete v Ljubljani.

Podobni simptomi

Domneva se, da simptomi, ki jih povzroča okužba z XEC, ostajajo podobni simptomom prehlada ali gripe. Najpogostejši so vročina, bolečine, utrujenost ter kašelj in vneto grlo.

Na Danskem in v Nemčiji je prišlo do “močne rasti” različice XEC, je povedal podatkovni analitik Mike Honey. Sicer pa tako v Sloveniji kot drugod v Evropi ni več obveznega testiranja, zato je težje zagotovo vedeti, kako se širijo koronavirusne okužbe.

V Sloveniji se zaradi covida-19 trenutno v bolnišnicah zdravi več ljudi kot v enakem obdobju lani. V zadnjem tednu avgusta jih je bilo hospitaliziranih 26, v prvem tednu septembra pa 15, kažejo podatki NIJZ. Večinoma gre za starejše bolnike s kroničnimi oziroma pridruženimi boleznimi, obravnavali pa so tudi nekaj dojenčkov, je za Dnevnik povedal predstojnik infekcijske klinike UKC Ljubljana dr. Matjaž Jereb. Povečanje števila okužb med prebivalci je pripisal tudi vremenskim razmeram. “V jesensko-zimskih mesecih lahko pričakujemo dodaten porast covida-19, pa tudi naraščanje števila bolnikov z gripo, respiratornim sincicijskim virusom in drugimi virusnimi respiratornimi okužbami,” je dodal Jereb.

Po poročanju Dnevnika je NIJZ zdravstvene delavce nedavno obvestil o možnosti cepljenja s posodobljenim cepivom proti covidu-19. Takšna zaščita je priporočljiva za oskrbovance domov starejših občanov in socialnovarstvenih zavodov, za posebej ranljive kronične bolnike in ljudi, stare 65 let ali več. Brezplačno pa se bodo lahko cepili tudi ostali prebivalci. Mogoče je tudi sočasno cepljenje proti gripi, ki se bo začelo oktobra.

Pristojni so naročili 155.000 odmerkov posodobljenega cepiva proti covidu-19, v skladišču NIJZ pa je še 83.000 odmerkov cepiva iz prejšnje sezone. V uničenje so na NIJZ letos že poslali 330.000 odmerkov neporabljenega cepiva. V sezoni 2023/24 se je proti covidu-19 cepilo le 1,8 odstotka slovenskega prebivalstva, med ljudmi, starejšimi od 65 let, pa le dobrih 6 odstotkov, je še poročal Dnevnik.

BONUS VIDEO:

#related-news_2

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje