Na Primorskem od jutri znova razglašena velika požarna ogroženost

Slovenija 09. Avg 202415:10 3 komentarji
Požarne preseke pri Povirju na Krasu
Foto: Denis Sadiković/N1

Od sobote bo na območju 19 primorskih občin znova v veljavi velika požarna ogroženost. Ob tem veljajo številne omejitve, njihovo upoštevanje pa nadzorujeta Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija.

Uprava RS za zaščito in reševanje je od jutri razglasila veliko požarno ogroženost na območju 19 primorskih občin. Velika požarna ogroženost je razglašena na območju občin Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Od sobote do preklica v teh občinah ni dovoljeno požiganje in odmetavanje gorečih in drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, v naravno okolje. Prav tako je prepovedano kuriti, vključno s kresovi, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih ter izven pozidanih površin uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so ognjemeti in vse druge aktivnosti, ki lahko zanetijo požar, so izpostavili na upravi.

Ob tem so dodali, da se bo v prihodnjem tednu, ko je napovedan nov vročinski val, požarna ogroženost naravnega okolja v prihodnem tednu povečevala tudi drugod po državi.

Kdaj se razglasi velika požarna ogroženost?

Kot piše v Uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju, se velika požarna ogroženost razglasi, ko lahko požar v naravi povzroči že manjši izvor ognja, požar se lahko hitro širi, nadzor nad požarom pa je težak. Razglasi se lahko tudi zelo velika požarna ogroženost. To se zgodi, ko lahko požar povzroči že iskra oziroma najmanjši izvor ognja, požar se lahko širi zelo hitro, nadzor nad njim je zelo težak, gašenje pa zelo težavno in dolgotrajno. Visoko ali zelo visoko požarno ogroženost razglasi Uprava za zaščito in reševanje ali lokalne skupnosti.

Požar na Krasu 2024
Požar na Trstelju julija 2024 (Foto: Jakob Murovec/N1)

Požarna ogroženost se glede na uredbo za posamezna območja ugotavlja na podlagi podnebnih značilnosti, vremenskih razmer in napovedi. Ob tem se upoštevajo tudi informativni izračuni požarne ogroženosti Agencije RS za okolje, število, lokacije in obseg požarov v naravi ter podatki in ugotovitve Zavoda za gozdove Slovenije, lokalnih skupnosti in drugih organizacij.

Upoštevanje omejitev bosta na terenu preverjala Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija. Morebitne kršitve jim lahko državljani tudi prijavijo. Za kršitev prepovedi v času velike in zelo velike požarne ogroženosti so predpisane globe. Fizični osebi je zagroženo od 200 do 600 evrov denarne kazni, medtem ko je za pravne osebe in samostojne podjetnike zagrožena globa od 1.000 do 6.000 evrov. Če je kršitelj pravna oseba ali samostojni podjetnik, lahko poleg že omenjene globe denarno kazen od 200 do 2.000 evrov prejme tudi odgovorna oseba kršitelja. Ob tem je zagrožena tudi globa za odgovorno osebo lokalne skupnosti, če ta v obdobju velike ali zelo velike požarne ogroženosti ne organizira požarne straže ali opazovanja naravnega okolja. Globa v tem primeru znaša od 1.000 do 6.000 evrov.

Na območju omenjenih 19 primorskih občin so sicer veliko požarno ogroženost razglasili že 17. julija, v veljavi pa je obstala do 30. julija. Nekaj občin je sicer tudi takrat ohranilo razglas velike požarne ogroženosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje