Pogačarjev trg je bil na prvi petek enajste sezone Odprte kuhne v času kosila nabito poln. Od specialitet svetovne kulinarike in mesnih dobrot pa do veganskih jedi, sladkih poslastic, piva in vina – za vsakogar se je našlo nekaj. Raznolike so bile tudi cene, a kljub temu, da je bilo za hot dog treba odšteti osem evrov, to – za razliko od Planice – ni vplivalo na obisk.
V petek so se gostinci z vse Slovenije že enajsto leto zapored zbrali na Odprti kuhni. Ob 10. uri se je namreč začela nova sezona tradicionalne kulinarične tržnice, ki jo lahko prebivalci prestolnice od marca do oktobra obiščejo vsak petek. Kot je pred začetkom sezone dejal vodja projekta Lior Kochavy, je sodelovanje letos potrdilo več kot šestdeset partnerjev, med njimi je tudi osem novih.
Če bo obisk vsak teden takšen kot danes, se Odprti kuhni letos obeta dobra sezona; Pogačarjev trg je bil med 12. in 13. uro namreč nabito poln, pred stojnicami so se vile vrste ljudi, zasedene so bile skoraj vse mize, polne pa tudi stopnice na trgu.
Preverili smo, kakšna je letos ponudba in kakšne so cene nekaterih jedi.
Od azijske kulinarike do štrukljev in kraškega pršuta
Na kratkem sprehodu med stojnicami je mogoče poskusiti jedi z vseh koncev sveta, pa tudi tradicionalne slovenske jedi.
Svoje jedi nudijo denimo indijska, kitajska, vietnamska, tajska in bližnjevzhodna restavracija. Za tajski pad thai boste odšteli 6,5 evra, za tajski curry 8,5 evra, za indijske jedi, kot so zavitki s piščancem, med 6,5 in 7,5 evra. Falafel meni stane 11 ali 12 evrov, egipčanski zvitek z začinjenim piščancem 9,4 evra. Na stojnicah ponujajo tudi špansko paello ali klapavice na buzaro.
Veliko je tudi ponudnikov tradicionalne slovenske hrane. Privoščite si lahko štruklje z različnimi nadevi za 5,5 evra ali več, šmorn za pet evrov, golaž za osem evrov, najcenejša porcija kraškega pršuta stane deset evrov, porcija ocvrtega piščanca deset evrov. Dobite lahko tudi štrudelj, kruhov narastek, telečja jetrca, flancate, potico, porcijo njokov ali zajca.
Mesno, vegetarijansko, vegansko
Na več stojnic ponujajo burgerje. Ti so najrazličnejši, nekateri so s pleskavico ali nacufano govedino, drugi denimo s škampi in lososom, nekateri vegetarijanski ali veganski. Najcenejši, ki smo ga opazili, je stal šest evrov, sicer se cena giba od osem evrov navzgor. Porcija odojka, ki ga na ražnju vrtijo kar pred vami, stane 12 evrov, 12 ali 13 evrov pa svinjska rebra. Porcija pasulja, čevapčičev ali pleskavice v lepinji stane osem evrov.
Ena od stojnic ponuja izključno hot doge, katerih cena znaša osem evrov – torej enako, kot je znašala polemična cena planiškega hot doga.
Najde se tudi nekaj za tiste, ki jedo brezmesno ali bolj zdravo. Veganska jed vas bo stala okrog 12 evrov, ena od stojnic s štruklji ponuja tudi takšne z veganskim polnilom, v veganski izvedbi je tudi mnogo sladic. Skleda, sestavljena iz riža, mesa oziroma ribe in zelenjave ter dodatkov, stane okrog 12 evrov.
Nekaj za “posladek”
Ljubitelji slaščic si lahko na Odpri kuhni privoščijo ameriške pite, torte, štruklje, sladoled, palačinke, kurtoše, makrone, panakoto, bonbone, brownije … Kos pite stane okrog pet evrov, kurtoš med pet in šest, panakota iz Ateljeja Karim sedem evrov, kozarec njegovih piškotov ali brownijev 12 evrov.
Svojo stojnico je letos na novo postavila Pekarna Ana chefinje Ane Roš, na kateri so sicer prodajali iste pekovske izdelke kot v pekarni na Slovenski ulici. Na stojnici pa so prodajali tudi promocijske izdelke: prt za 15 evrov, dežnik za 59 evrov in torbo za 69 evrov.
Tisti, ki so bili bolj žejni kot lačni, so lahko spili točeno pivo, kozarec vina, koktejle ali sokove, limonade ali ledene čaje. Za tri decilitre točenega piva je treba odšteti štiri evre, cene kozarca vina so najrazličnejše, a se običajno gibljejo od pet evrov navzgor, koktejli stanejo, podobno kot v barih, okrog sedem ali osem evrov, sokovi, limonade in ledeni čaji pa tri evre ali več.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje