Na seji vlade glasovanje o kandidaturi Tomaža Vesela za evropskega komisarja

Slovenija 24. Jul 202412:22 2 komentarja
Tomaž Vesel
Foto: Borut Živulović/BOBO

Po informacijah N1 bo vlada na današnji seji odločala o kandidaturi Tomaža Vesela za evropskega komisarja iz Slovenije. Vlada je sicer že konec preteklega meseca začela obravnavo predloga Veselove kandidature za novega evropskega komisarja iz Slovenije. Ker kandidaturo Tomaža Vesela podpirajo vse tri koalicijske stranke, težav pri glasovanju ne gre pričakovati.

Na dnevnem redu današnje seje vlade bo po informacijah N1 glasovanje o kandidaturi Tomaža Vesela za slovenskega evropskega komisarja.

Vlada je junija opravila razpravo ter napovedala, da bodo postopek nadaljevali, ko bodo od pristojnih institucij EU prejeli poziv za posredovanje imena komisarskega kandidata. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je bila minuli teden v Evropskem parlamentu izvoljena za nov petletni mandat na čelu Komisije, je dejala, da bo še ta teden državam članicam poslala pisma s pozivom, naj predlagajo imeni kandidata in kandidatke za komisarski položaj.

A Slovenija bo po besedah predsednika vlade Roberta Goloba ostala zgolj pri predlogu enega kandidata. “Noben predsednik Evropske komisije ne more izbirati kandidatov nobene države. Evidentiran je Tomaž Vesel, ta postopek bomo, ko dobimo formalni poziv, tudi zaključili,” je dejal in dodal, da trenutno nimajo nobenega drugega kandidata ali kandidatke.

Slovenija tudi pred petimi leti ni sledila želji von der Leyen, da ji države članice posredujejo imeni kandidatk in kandidatov. Takrat je vlada pod vodstvom Marjana Šarca poslala zgolj predlog za kandidaturo Janeza Lenarčiča.

Premier Robert Golob je Tomaža Vesela, nekdanjega predsednika računskega sodišča, kot prihodnjega kandidata Slovenije za mesto evropskega komisarja napovedal že na aprilskem zborovanju največje vladne stranke Gibanja Svoboda ob Zbiljskem jezeru. Takrat je dejal, da ima Vesel za seboj pestro kariero in da je bil v “temnih časih” prejšnje vlade Janeza Janše pripravljen “izpostaviti svojo glavo”.

V koalicijskih SD in Levici takrat niso bili najbolj navdušeni nad Golobovo potezo, saj da so za najavo Veselove kandidature izvedeli prek medijev. So se pa kasneje tako v SD kot tudi v Levici s Tomažem Veselom sestali, v obeh strankah so njegovo kandidaturo podprli. Na današnjem glasovanju na seji vlade tako ni pričakovati kakršnihkoli zapletov.

Kako poteka postopek imenovanja evropskih komisarjev?

Ko bodo države članice predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslale imena kandidatov in kandidatk za evropske komisarje, bo von der Leyen opravila pogovore z njimi.

Kot je dejala, si bo prizadevala za spolno uravnoteženost Komisije, prav tako pa bo iskala tiste kandidate, ki delijo zavezanost Evropi. Po pogovorih jim bo razdelila področja, za katera bodo pristojni. To bo predvidoma znano septembra.

Kandidate bodo nato predvidoma oktobra oziroma novembra zaslišali in potrjevali pristojni odbori Evropskega parlamenta, ki lahko kakšnega ali več kandidatov tudi zavrnejo.

Od njihove uspešnosti bo odvisno nadaljevanje postopka, saj bo moral Evropski parlament celotno Evropsko komisijo potrditi še na plenarnem zasedanju. To bi se lahko zgodilo na drugem oktobrskem zasedanju, morda pa šele novembra ali celo decembra.

Šele po potrditvi celotne ekipe bo nova Evropska komisija lahko začela petletni mandat. Evropsko komisijo sicer sestavlja 28 komisarjev in komisark, eden iz vsake države članice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje