Na seznamu za odstranitev 116 objektov na levem bregu Savinje v Letušu

Slovenija 16. Jul 202413:20 0 komentarjev
poplave hiša Letuš
Ostanek v poplavah uničene hiše pri Letušu (Foto: Denis Sadiković/N1)

Osnutek sklepa o določitvi objektov v občinah Braslovče in Šmartno ob Paki, predvidenih za odstranitev zaradi poplavne ogroženosti, predvideva odstranitev 116 objektov na levem bregu Savinje v Letušu, so povedali v vladni službi za obnovo po poplavah in plazovih.

Na seznamu za odstranitev je 116 objektov na levem bregu Savinje v Letušu.

Pripombe na osnutek zbirajo do konca meseca.

Braslovški župan Tomaž Žohar je za STA povedal, da selitvi z levega brega nasprotuje nekaj posameznikov, ki menijo, da bi država morala namesto tega urediti brežini Savinje in Pake. Napovedujejo tudi državljansko nepokorščino, obrniti pa se nameravajo tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Žohar sicer meni, da je treba slediti strokovnim mnenjem pristojnih. Kot je povedal, ima občina nadomestno lokacijo za gradnjo novih stanovanjskih objektov v naselju Rakovlje. Po njegovih besedah so interes za preselitev v Braslovče izkazali tudi občani s Koroške, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, ki jih je prizadela lanska vodna ujma.

Za del Letuša, ki leži na desnem bregu Savinje, se je medtem javna razgrnitev za zainteresirano javnost začela 8. julija in bo potekala do vključno 23. julija. Na seznamu za odstranitev je 50 objektov, odziv tamkajšnjih krajanov pa je pozitiven.

Ministrstvo za naravne vire in prostor skupaj z Direkcijo RS za vode pospešeno izvaja aktivnosti, da bi čim prej rešili vprašanje celovite ureditve naselij na sotočju Savinje in Pake, so poudarili na ministrstvu. Kot so pojasnili, gre za hidravlično izjemno zahtevno območje, ki ga je nujno treba celostno in dolgoročno ustrezno urediti.

Stroka v okviru veljavnih predpisov pretresa več možnih rešitev. Na ministrstvu pričakujejo, da bo strokovni konsenz dosežen kmalu. Mnenje oziroma predlogi rešitev za celotno območje bo predano državni tehnični pisarni, ta pa bo predloge variant predala v obravnavo svetu za obnovo. Končni predlog bo potrdila še vlada.

Na ministrstvu so ob tem spomnili tudi na zgodovinske zapise in raziskave, ki pričajo o tem, da je območje sotočja Savinje in Pake oz. območje naselij Roje, Podgora in Gmajna poplavno območje oz. razlivna površina v času povišanih voda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!