Na študentskih volitvah večina aktualni koaliciji, več očitkov o kršitvah

Slovenija 14. Okt 202418:30 0 komentarjev
ŠOU v Ljubljani
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je v nedeljo sporočila začasne izide volitev v 42-članski študentski zbor. Glede na opredeljevanja kandidatov pred volitvami kaže, da bodo večino v zboru ohranile skupine dosedanje koalicije. Volitve so spremljali očitki o kršitvah, med drugim deljenje hrane, pijače in drugih daril študentom, kljub temu da jih volilni pravilnik ŠOU prepoveduje. V ŠOU očitke o kršitvah zavračajo.

Študentski zbor ŠOU v Ljubljani sestavljajo izvoljeni predstavniki študentov različnih fakultet, ki zastopajo interese študentske populacije. Znotraj študentskega zbora delujejo različna delovna telesa, ki med drugimi sprejemajo odločitve o financiranju dejavnosti in zavodov, katerih ustanoviteljica je ŠOU v Ljubljani. Mandat predsednika in članov študentskega zbora je omejen na dve leti.

Kandidati so na volitvah lahko nastopili samostojno ali kot kandidati na listi, v študentskem zboru pa se povezujejo v poslanske klube in oblikujejo koalicijo. V prejšnjem sklicu sta koalicijo oblikovali študentski skupini Modro za študente in Povezani, ki, kot je pred dnevi izpostavilo Delo, ŠOU sicer vodita že leta. V zboru so delovali še opozicijski poslanski klub Glas in več neopredeljenih poslancev, ki niso bili del nobene od naštetih skupin.

Glede na začasne izide in glede na opredeljevanje kandidatov pred volitvami (tega sicer niso naredili vsi), kaže, da je dosedanja koalicija tudi po volitvah obdržala večino v študentskem zboru. Končna razmerja pa bodo znana šele po oblikovanju koalicije. Na letošnjih volitvah so sicer na večini fakultet študenti lahko obkrožili le eno listo, na devetih pa je bilo list več.

Deljenje hrane, dvomi o verodostojnosti potrdila o vpisu, premik volilnih skrinjic

Študentske volitve so tudi letos spremljali očitki o kršitvah, med drugim deljenje hrane, pijače in drugih daril študentom, kljub temu da jih volilni pravilnik ŠOU prepoveduje.

Prav tako naj bi v pritožbeni komisiji po poročanju časnika Delo sedela dva kandidata za študentski zbor, kar tudi prepoveduje omenjeni pravilnik. A so na ŠOU v Ljubljani za STA pojasnili, da je predsednik pritožbene komisije seznanil volilno komisijo, da sta omenjena kandidata odstopila kot člana pritožbene komisije že pred vložitvijo kandidatur.

Volilna komisija je zavrnila kandidaturo opozicijskega kandidata liste Takt na akademiji za glasbo z razlago, da je njegovo potrdilo o vpisu na akademijo ponarejeno. Prodekan fakultete je zagotovil, da je kandidat vpisan na akademijo, volilna komisija pa mu vseeno ni omogočila kandidature. Po navedbah ŠOU omenjeni kandidat navkljub pozivu ni dopolnil kandidature z veljavnim potrdilom o vpisu za tekoče študijsko leto. Njegovemu potrdilu o vpisu, ki ga je predložil, naj bi med drugimi manjkala žig akademije in logotip univerze. Poudarjajo še, da kandidat pritožbe zoper odločitev volilne komisije ni vložil v predvidenem roku.

Na dan volitev so volilne skrinjice s treh zavodov, med drugim z akademije za likovno umetnost in oblikovanje, premaknili na študentski kampus, kar so opozicijski kandidati z akademije na družbenih omrežjih označili za načrtno omejevanje volilne udeležbe. ŠOU to zanika in pravi, da je ob razpisu volitev kontaktirala vse članice glede možnosti izvedbe volitev v prostorih fakultete. To možnost so izrecno zavrnile akademija za likovno umetnost in oblikovanje, fakulteta za farmacijo in visoka šola za risanje in slikanje. Vse ostale članice so možnost izvedbe volitev v njihovih prostorih potrdile in določile mesta, kjer so postavili volišča, so za STA pojasnili na ŠOU v Ljubljani.

Poročila tudi o omejevanju novinarskega dela

Delo je poročalo tudi o omejevanju novinarjev pri snemanju. Iz javno dostopnih zapisnikov volilne komisije ŠOU je razvidno, da so izdali skupno osem opozoril in pozivov k spoštovanju pravilnika o volilni kampanji.

Dva posameznika sta se ob tem na dan volitev lažno predstavljala kot novinarja oddaje 24ur in skušala vplivati na študente, naj glasujejo za koalicijo.

Iz stranke Modro za študente so sporočili, da najostreje obsojajo in se distancirajo od lažnega predstavljanja dveh posameznikov za novinarja. “Pozivamo vse pristojne organe in institucije k ukrepanju,” so zapisali. Tudi ŠOU v Ljubljani ostro obsoja zavajanje študentov, ki so ga izvajali lažni novinarji.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!