Na Trgu republike je 145 pisanih medvedov, štiri ponoči zaščitijo s folijo

Slovenija 04. Jun 202417:04 3 komentarji
United Buddy Bears
Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Nekatere medvedje skulpture na Trgu republike, ki promovirajo strpnost in razumevanje med narodi, kulturami in religijami, so bile tarče vandalizma, zato jih odslej ponoči zaščitijo s folijo.

Ljubljana prvič gosti razstavo United buddy bears, Umetnost strpnosti/The Art of Tolerance.

Do 17. julija bo tako na Trgu republike pred parlamentom razstavljenih 145 dvometrskih medvedov. Ti z dvignjenimi rokami širijo prijateljstvo in optimizem med državami, ki jih predstavljajo. A če se mimo Trga republike sprehodite v poznejših urah, lahko opazite, da so nekatere skulpture zaščitene s folijo, in sicer tiste, ki simbolno prikazujejo Izrael, Palestino, Rusijo in Ukrajino.

“Medvedi omenjenih držav so čez noč oviti zaradi nevarnosti vandalizma. To izkušnjo smo med vikendom imeli in jo tudi sanirali,” so za N1 pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Poudarili so, da vandali žal ne preberejo uvodnega besedila razstave, ki govori o tem, da so postavljeni medvedi sporočilo miroljubnega sobivanja in prijateljstva.

Na ljubljanski občini so ocenili še, da bi bila razstava brez smisla, če na njej ne bi bilo medvedov omenjenih štirih držav. “Medvedi niso sporočila vlad, ampak umetnic in umetnikov,” so še poudarili.

United Buddy Bears United Buddy Bears
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
United Buddy Bears United Buddy Bears
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
United Buddy Bears United Buddy Bears
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
United Buddy Bears United Buddy Bears
Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Začetki razstave

Spomnimo, da se je zgodba Classic Buddy Bears začela junija 2001, ko sta pobudnika projekta Eva in Klaus Herlitz zagnala iniciativo, ki je pripomogla k razvoju ulične umetnosti v Berlinu. Projekt se je razvil v slavno medvedjo zgodbo, medvedi pa so postali neuraden simbol Berlina.

Leta 2002 so umetniki z vsega sveta v nemški prestolnici ustvarili krog podpornikov United Buddy Bears, da bi ljudi spodbudili k razmišljanju o mednarodnem razumevanju in mirnem sobivanju.

Veleposlaniki držav so takrat povabili umetnike, da poslikajo dvometrsko skulpturo medveda, ki bo predstavljala njihovo državo, njene posebne značilnosti, kulturo, zgodovino, ljudi, pokrajino, gospodarstvo, glasbo ali običaje. S tem so medvedi postali odraz kulturne raznolikosti sveta.

Leta 2004 se je pisana skupina potujočih medvedov odpravila na svetovno turnejo, ki jo je za kratek čas prekinila le epidemija covida-19.

Razstavljeni medvedi so na Trgu republike razporejeni v obliki Pistolettovega simbola Tretjega paradiža, ki odraža svoboden umetniški pogled na problematiko sobivanja v tem človeškem in več-kot-človeškem svetu, so zapisali na Molu.

“Ideja, da vključimo italijanskega umetnika Michelangela Pistoletta v ta projekt, izhaja iz njegove razstave v Cukrarni in tudi sicer tesnih odnosov z njim ter njegovim poslanstvom. Pistoletto je ob vpisu v Zlato knjigo Ljubljane narisal tudi simbol Tretjega paradiža, ki na subtilnem nivoju ponazarja vrednote, ki jih želi mesto Ljubljana sporočiti s to razstavo,” so ob odprtju razstave sporočili z ljubljanske občine.

“Svojega” medveda ima tudi Slovenija, ustvaril ga je mladi umetnik Luka Rep. Kot so takrat zapisali na ljubljanski občini, poslikava slovenskega medveda predstavlja preplet obrazov različnih spolov, nacionalnosti, starosti in kultur, ki nakazuje nepogrešljivo in nujno prisotnost strpnosti, sočutja in solidarnosti pri doseganju medsebojnega razumevanja, spoštovanja in miroljubnega sobivanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje