Na vseslovenskem srečanju kmetov tudi kritike aktualne oblasti

Slovenija 13. Okt 202418:19 0 komentarjev
Vseslovensko srečanje kmetov
Foto: @Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije/FACEBOOK

Kmetje delajo tudi za preživetje naroda, obdelovanje zemlje ohranja njegovo izročilo in identiteto, so poudarili govorci na današnjem 21. vseslovenskem srečanju kmetov na Ponikvi in Slomu. Izpostavili so tudi nujnost podpore države in upoštevanja kmetov.

Kot je na svoji spletni strani objavila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), ki je srečanje organizirala skupaj z župnijo Ponikva in Občino Šentjur pri Celju, je ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore v svoji pridigi v cerkvi svetega Martina na Ponikvi poudaril pomen solidarnosti.

“Danes je v družbi veliko govorjenja o solidarnosti. Bogu hvala za to solidarno pomoč, ki jo živijo ljudje, ni pa prav, da se država začne zanašati na to solidarno pomoč ali da solidarna pomoč postane edina pomoč, ki so jo deležni tisti, ki so doživeli kakršno koli nesrečo,” je po navedbah KGZS dejal Zore in dodal, da solidarnost med ljudmi ne odvezuje države od njenih nalog in dolžnosti.

Bivši škof evangeličanske cerkve Geza Filo se je po navedbah zbornice v nagovoru dotaknil pomena poslanstva kmetov. “Slovenke in Slovenci smo se skozi zgodovinsko izkušnjo ustanavljanja naše nam skupne domovine naučili, da smo najbolj uspešni tedaj, ko sodelujemo in smo v izpolnjevanju zadanih ciljev enotni. In na to smo lahko ponosni. Tudi kmet, ki dela na kmetiji, dela za preživetje naroda, dela za kulturo, dela za gospodarstvo, dela za vse, pa tudi zase,” je dejal.

Srečanje se je nadaljevalo pred rojstno hišo zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, blaženega Antona Martina Slomška na Slomu, kjer je na slavnostni akademiji predsednik KGZS Roman Žveglič poudaril pomen kmetov za obstoj naroda.

“Kdor poseduje in obdeluje zemljo, od tega je dežela. S tem se ohranja naš jezik, naše izročilo, naša identiteta. Kdo, če ne mi, kmetice in kmetje, smo poklicani, da ohranjamo slovenstvo?” se je vprašal Žveglič in dodal, da časi kmetijstvu niso naklonjeni, da je težko uveljavljati skupne interese.

“Trenutna oblast je pri zakonodaji, ki se tiče kmetijstva in okolja, večkrat podlegla javnosti všečnemu zagovarjanju varovanja okolja in živali brez upoštevanja stroke. To ni dobro niti za kmete niti za širšo družbo. Koliko energije gre v prazno zaradi tega, ker se premalo in preslabo posluša in razume kmete in našo kmečko realnost,” je bil kritičen Žveglič.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!