Slovenijo zajele močnejše nevihte: spremljajte, kako se premikajo

Slovenija 03. Jun 202418:22 > 21:37 0 komentarjev
Radarska slika
Foto: Arso

Popoldne se je razživelo pestro vremensko dogajanje na vzhodu Slovenije. Pozno popoldne sta se razbesneli dve stacionarni nevihti z močnejšimi nalivi, ena južno od Ptuja in druga v delu Bele krajine.

Tudi danes so Slovenijo zajele močnejše nevihte z nalivi.

Agencija RS za okolje (Arso) je zato izdala oranžno oziroma rumeno opozorilo pred možnostjo razlivanja rek in hudourniških poplav. Oranžno opozorilo velja za severovzhod Slovenije, rumeno za osrednjo Slovenijo in dele Dolenjske. Opozorili veljata do večera.

“Popoldne se je razživelo vremensko dogajanje na vzhodu Slovenije. Trenutno sta dve stacionarni nevihti z močnejšimi nalivi. Prva izrazitejša se nahaja južno od Ptuja, druga pa v delu Bele krajine, v bližini Metlike. Nevihte se bodo nadaljevale tudi v naslednjih urah,” je na omrežju X okoli 17.30 zapisala agencija za okolje.

Poglejte, kako se premikajo padavine.

Radarska slika padavin prava

(Če se vam radarska slika ne prikaže, jo lahko pogledate na spletnih straneh agencije za okolje.)

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako v poletnem času to ob 9.00 po našem času.


Bonus video: Ekskluzivno veliko soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!