Načrt ministra Poklukarja: pred božičem velika cepilna akcija

Koronavirus 07. Dec 202116:43 3 komentarji
italijanski vojaki, Janez Poklukar
Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za zdravje Janez Poklukar se je v nedeljo prek videokonference pogovarjal s slovenskimi župani. Na sestanku jih je pozval, naj še pred prazniki organizirajo cepljenje z mobilnimi ekipami in tako skušajo dvigniti odstotek cepljenih ljudi. Kočevski župan Vladimir Prebilič je priprave že začel, se pa boji, da večjega uspeha ne bo, saj so ljudje glede tega zelo razdeljeni.

V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 za zdaj cepljenih 59 odstotkov ljudi, polno cepljenih pa je 55 odstotkov prebivalcev. To je precej pod povprečjem v Evropski uniji, kjer je z enim odmerkom cepljenih dobrih 70 odstotkov, z obema pa 66,4 odstotka ljudi.

Da bi dvignili precepljenost in tako lažje premagali epidemijo, se je minister za zdravje Janez Poklukar v nedeljo prek videokonference pogovarjal s slovenskimi župani. Pozval jih je, naj se aktivirajo in s pomočjo zdravstvenih zavodov in mobilnih ekip še pred božičnimi prazniki izpeljejo cepljenje na terenu. Tako bi lahko precepili še nekaj dodatnih odstotkov ljudi, ki se še niso cepili in kolebajo. Z vprašanji o vsebini sestanka in načrtih o cepljenju smo se obrnili tudi na ministrstvo za zdravje. Odgovorov še nismo prejeli.

Z akcijo želijo cepljenje približati ljudem

Kot je za N1 povedal kočevski župan Vladimir Prebilič, je Poklukar župane spodbujal, da bi v sodelovanju z zdravstvenimi domovi oblikovali mobilne ekipe, nato pa s promocijo in pozitivnim pristopom skušali ljudi nagovoriti, da bi se bolj odzvali cepljenju.

Po besedah kočevskega župana je ideja, da bi skušali cepljenje približati ljudem v vaseh in zaselkih. “Da bi z mobilnimi ekipami cepili tiste, ki morda še niso čisto odločeni. To je bil temeljni poziv,” je povedal.

Akcija cepljenja bi potekala v tednu pred božičnimi prazniki. Župani natančnejših podatkov, kdaj in na kakšen način bi to izvedli, še nimajo. Naj pa bi minister v prihodnjih dneh obiskal občine in regije, kjer naj bi dorekli podrobnosti.

Prebilič je dejal, da se je sam že sestal z direktorico zdravstvenega doma, saj se želijo na občini Kočevje angažirati in pomagati. Je pa zadržan, saj meni, da “prav velikega uspeha verjetno ne bo”.

Ljudje so zelo razdeljeni

“Strinjam se, da je treba pomagati, in sam verjamem, da je cepljenje način, kako to epidemijo najlažje premagati, tudi sam sem trikrat cepljen. Je pa na terenu izrazito polarizirano in je res težko nagovarjati ljudi,” je opozoril župan.

Vladimir Prebilič
Žiga Živulović jr./BOBO

Kočevski župan meni, da smo v Sloveniji zamočili najbolj kritičen trenutek, vse od decembra lani, ko se je ravno v tem času začelo cepljenje. Ljudje so se bili takrat pripravljeni cepiti in bi se tudi v veliki meri cepili. A takrat Slovenija cepiv ni imela, potem pa se je začela stvar zamikati, s tem pa se je začela ukvarjati še politika.

Župani nezadovoljni z novim vladnim odlokom

Hrastniški župan Marko Funkl pa je povedal, da so na sestanku z ministrom za zdravje govorili tudi o novih omejitvah. Te med drugim veljajo od sobote, v skladu z odločitvijo vlade pa je prepovedana prodaja hrane in kuhanega vina na novoletnih sejmih. Funkl je opozoril, da je bilo zaradi tega izraženega kar nekaj nezadovoljstva, saj so tudi ljudje nezadovoljni. “Želeli smo si, da bi se dalo na zunanjih površinah početi kakšno stvar več, saj je širjenja virusa zunaj dokazano manjše kot v notranjosti,” je dejal Funkl in dodal, da imamo veseli december, ki je v resnici zelo okrnjen.

Župani mestnih občin predlagali uvedbo pogoja PC

Minister Poklukar se je na župane s pismom obrnil že konec oktobra, ko jih je prosil, da po svojih najboljših močeh pomagajo pri preprečevanju širjenja koronavirusa. Dejal jim je, naj aktivirajo vso razpoložljivo infrastrukturo, da bi prebivalci upoštevali pravilo preboleli, celjeni, testirani (PCT). Skupščina združenja mestnih občin pa je na začetku novembra vlado in državni zbor pozvala, da uredi zakonsko podlago za pogoj PC (prebolelosti ali cepljenja).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje