Nad državo že nevihte: spremljajte, kako se premikajo

Slovenija 19. Jul 202415:35 0 komentarjev
radarska slika padavin
Foto: Zajem zaslona/Arso

Vremenoslovci agencije za okolje so izdali oranžno opozorilo pred nevihtami. Te so so se že začele nad posameznimi deli države, tekom dne in ponoči pa bodo močnejši nalivi verjetno zajeli skoraj vso državo.

Vremenoslovci agencije za okolje (Arso) so zaradi nevarnosti neviht za vso državo izdali oranžno opozorilo.

Njihovi zadnji izračuni meteoroloških modelov kažejo na veliko verjetnost močnejših nalivov, še vedno pa je precejšnja negotovost, kje bodo padavine najbolj izrazite, so zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Nekoliko manjša verjetnost za dolgotrajnejše nalive je po njihovih ocenah le na Primorskem in na skrajnem jugu Slovenije.

Glavnina dogajanja bo od danes ponoči do jutri sredi dneva. Kot so zapisali, je ob tem možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov.

Ker je v teh dneh tudi veliko prireditev na prostem in kampiranja na prostem ob vodotokih, na Arsu pozivajo vse, naj ponoči spremljajo dogajanje in se po potrebi umaknejo na varno.

Na spodnji radarski sliki lahko spremljate, kako se nevihte premikajo po državi.

Radarska slika padavin prava

(Če se vam radarska slika ne prikaže, jo lahko pogledate na spletnih straneh agencije za okolje.)

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako v poletnem času to ob 9.00 po našem času.

Ob tem na Arsu še vedno opozarjajo na veliko toplotno obremenitvijo popoldne po nižinah. Najbolj vroče bo na Primorskem, kjer je razglašena tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!