Nad Ljubljano opazili zanimiv nebesni pojav

Slovenija 23. Maj 202409:13 3 komentarji
Sončni halo
Sončni halo (Foto: Jure Atanackov)

Nebo nad prestolnico je v sredo popoldne osvetlil zanimiv pojav – mavrična obroba sonca. Pojav je znan tudi pod imenom sončni halo, nastane pa z lomom sončne svetlobe na lebdečih ledenih kristalčkih v oblakih. Spremljali so ga tudi bolj redki pojavi, je za N1 pojasnil Jure Atanackov.

Včeraj se je soncu nad Ljubljano pridružil sončni halo.

Na čudovit prizor je na svojem družbenem omrežju opozoril dr. Jure Atanackov, sicer geolog, ki pa je tudi strasten zasledovalec pojavov v ozračju. Za N1 je pojasnil, da sončni haloji nastanejo zaradi loma in notranjega loma svetlobe v ledenih kristalčkih, ki sestavljajo visoke koprenaste oblake.

“Izjemoma, če je zelo hladno – krepko pod ničlo – so lahko takšni kristalčki tudi v zraku blizu tal in tudi takrat lahko nastanejo različni haloji, a se to zgodi izjemno redko,” je dodal Atanackov. Včeraj je nad prestolnico nastal najpogostejši tip haloja, ki se mu reče 22° halo (včasih so ga imenovali tudi mali halo), spremljali pa sta ga tudi dve sosonci in ali del 46° halo (ali veliki halo) ali del supralateralnega loka. Ti štejejo med redkejše pojave.

Za najpogostejši tip haloja se mora namreč svetloba lomiti med šesterokotne kristale (ki so v obliki enakostraničnega šestkotnika), preostale oblike haloja pa zahtevajo drugačen tip kristalov ali bolj redke orientacije kristalov v zraku – tako je tudi pri 46° haloju.

Sončni halo Sončni halo
Sončni halo (Foto: Jure Atanackov)
Sončni halo Sončni halo
Sončni halo (Foto: Jure Atanackov)
Sončni halo Sončni halo
Sončni halo (Foto: Jure Atanackov)

Tudi sosonce za nastanek potrebuje zelo zahteven nabor pogojev, najpogosteje pa se pojavlja ob sončnem vzhodu ali zahodu. A včeraj sta se pojavili ob četrti uri popoldne, kar je zelo redko.

Atanackov je za N1 še pojasnil, da je 22° halo zelo pogost, medtem ko ostale tipe haloja v Sloveniji vidimo le nekajkrat na leto oziroma na vsakih nekaj let.

Ali halo napoveduje dež?

Čeprav velja, da naj bi sončni halo ‘napovedoval’ deževno vreme, to ni nujno, pojasnjuje Atanackov. Se pa visoki koprenasti oblaki pogosto pojavijo pred prihodom tople fronte, ki lahko s sabo prinese dež.

Danes nas čaka spremenljivo oblačno vreme. Predvsem sredi dneva in popoldne lahko nastajajo plohe in nevihte. Konec tedna bo nekaj več sonca, v petek in soboto popoldne bo v notranjosti države nastalo nekaj ploh in neviht.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje