Nad porast nelegalne trgovine s pesticidi z evidencami nakupa

Slovenija 22. Avg 202418:10 1 komentar
Traktor s škropivom škropi polej
Fotografija je simbolična (foto: PROFIMEDIA)

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o fitofarmacevtskih sredstvih, ki med drugim odpravlja ugotovljene neustavnosti, povezane z opredelitvijo varovalnih pasov za varovanje nahajališč pitne vode pred onesnaženjem s tovrstnimi sredstvi. S predlogom se ureja tudi elektronsko vodenje podatkov o njihovi uporabi.

Kot so v sporočilu po seji vlade spomnili na kmetijskem ministrstvu, je ustavno sodišče marca lani zahtevalo, da se v zakonu opredeli varovalne pasove za varovanje nahajališč pitne vode pred onesnaženjem s fitofarmacevtskimi sredstvi. V predlogu zakona se varovalni pas določa na širini pet metrov od zagrajenega območja vodnega črpališča.

Drugi razlog za spremembo zakona je izvedbena uredba Evropske komisije, ki od poklicnih uporabnikov zahteva obvezno elektronsko vodenje podatkov o uporabi fitofarmacevtskih sredstev od 1. januarja 2026 dalje. S predlogom zakona se ureja področje tako, da se bo uredba komisije lahko izvajala, so zapisali na vladi.

Predlog zakona določa novo opredelitev poklicnega uporabnika, ki je vezana na registrirana kmetijska gospodarstva ter pravne in fizične osebe, ki uporabljajo fitofarmacevtska sredstva za izvajanje svoje dejavnosti, ter omejuje nakup teh sredstev za poklicno rabo samo na te uporabnike.

V prehodnem obdobju od 1. januarja 2026 do 31. januarja 2030 bodo lahko poklicni uporabniki opravili prenos podatkov o uporabi fitofarmacevtskih sredstev v predpisani elektronski format enkrat letno.

trosenje gnojevke
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulovič /BOBO)

Za zagotavljanje visoke ravni varnosti hrane, sledljivosti fitofarmacevtskih sredstev od nakupa do uporabe in preprečevanja nelegalne trgovine z njimi bo vzporedno izdelana tudi evidenca nakupa fitofarmacevtskih sredstev, in sicer s pomočjo že obstoječega sistema izdanih izkaznic o opravljenem usposabljanju za ravnanje z njimi.

Predlog zakona predvideva tudi opravljanje raziskav z uporabo brezpilotnih zrakoplovov za nanos fitofarmacevtskih sredstev in izvajanje strokovnih in raziskovalnih nalog na področju škropilne tehnike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje