Nagrada Daphne Caruana Galizia projektu o izginotju otrok prebežnikov

Slovenija 23. Okt 202419:40 0 komentarjev
Prebežniki v Italiji
Prebežniki v Italiji (Foto: PROFIMEDIA)

Letošnjo novinarsko nagrado Daphne Caruana Galizia so v Evropskem parlamentu podelili novinarskemu projektu Izgubljeni v Evropi (Lost in Europe) o izginotju otrok migrantov brez spremstva. Preiskava medijskih hiš iz sedmih držav je pokazala, da je med letoma 2021 in 2023 po prihodu v Evropo izginilo najmanj 51.433 takih otrok.

Preiskavo so izvedle medijske hiše iz Nemčije, Italije, Grčije, Nizozemske, Belgije, Irske in Združenega kraljestva, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Kot je ob podelitvi opozorila generalna sekretarka organizacije Missing Children Europe Aagje Leven, so ugotovitve verjetno le vrh ledene gore, saj v Evropi izginja vse več otrok migrantov, mnogi pa so najbrž žrtve trgovine z ljudmi in sodobnega suženjstva.

“Novinarji, ki govorijo resnico in se ne pustijo utišati, ohranjajo zapuščino Daphne Caruana Galizia. Zanje je boj za pravico pomembnejši od groženj, s katerimi se skuša ovirati njihovo delo. Svoboda medijev je nujna,” pa je ob podelitvi nagrade, ki je potekala ob robu zasedanja v Strasbourgu, poudarila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Projekt Izgubljeni v Evropi je razkril pretresljivo dejstvo, da v Evropi od leta 2021 izgine povprečno 47 otrok migrantov na dan. Podatki iz 31 evropskih držav, vključno z Avstrijo, Nemčijo in Italijo, kažejo, da je pogrešanih več deset tisoč otrok migrantov.

Večmesečna preiskava je pokazala, da bi lahko bilo število pogrešanih otrok migrantov še večje, saj je zaradi pomanjkljive dokumentacije in zbiranja podatkov v nekaterih državah veliko nejasnosti.

Prispevke je med med 3. majem in 31. julijem predložilo več sto novinarjev iz 27 članic EU, žirija pa je v ožji izbor uvrstila 13 prispevkov izmed 318 predlogov ter izbrala zmagovalca, so še sporočili iz Evropskega parlamenta.

Nagrada, ki jo podeljujejo vsako leto ob obletnici umora malteške novinarke, je priznanje za izjemne dosežke v novinarstvu, s katerimi se spodbujajo ali zagovarjajo temeljne vrednote EU. Zmagovalec prejme nagrado v višini 20.000 evrov.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!