Nagrade ministrstva za beleženje odpadkov: kuhalnice, predpasniki, posode …

Slovenija 18. Nov 202411:04 1 komentar
Odpadna hrana
Odpadna hrana (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenci zavržemo zelo veliko hrane, zato na ministrstvu za okolje, podnebje in prostor pozivajo k izpolnjevanju dnevnika odpadne hrane. Gospodinjstva bodo z njim privarčevala, ministrstvo pa bo na podlagi podatkov lahko sestavilo novo smernice. Udeležence čakajo tudi nagrade.

Povprečno Slovenec letno zavrže 78 kilogramov hrane. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) načrtuje oblikovanje ukrepov, s katerimi bi zmanjšali količino, zato slovenska gospodinjstva vabi k izpolnjevanju dnevnika odpadne hrane.

“Prav natančni podatki, zbrani v sodelovanju z gospodinjstvi, nam bodo omogočili, da bomo lažje razumeli, zakaj hrana pristane med odpadki, in tako skupaj začrtali rešitve za zmanjšanje nepotrebnega odpadka v slovenskih gospodinjstvih,” poudarja Darja Meglič, ki v okviru evropskega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE skrbi za področje zmanjševanja odpadne hrane.

Z izpolnjevanjem dnevnika bodo lahko gospodinjstva preverila, koliko hrane zares konča med odpadki in katere živilske izdelke najpogosteje zavržejo. Zato bodo lahko opravljala bolj premišljene nakupe in finančno prihranila.

Vsako gospodinjstvo, ki bo uspešno izpolnilo kuhinjski dnevnik odpadne hrane, bo imelo priložnost osvojiti praktične nagrade kuhinjskih pripomočkov (predpasniki, posode za shranjevanje hrane in kuhalnice) ali sodelovati v kuharski delavnici  s priznanim kuharjem.

Kako sodelovati?

Na MOPE pojasnjujejo, da se lahko v projekt vključijo vsa gospodinjstva. Sodelovanje poteka tako, da vsako gospodinjstvo v kuhinjski dnevnik odpadne hrane sedem zaporednih dni zapisuje vrsto in količino odpadne hrane: od kruha do mlečnih izdelkov in zelenjave, pri čemer ločuje užitni in neužitni del odpadne hrane.

V dnevnik vpisujete tudi, kako hrana konča med odpadki – torej ali jo zavržete v biološke odpadke, kompost ali kam drugam. Količino hrane lahko izmerite s kuhinjsko tehtnico ali njeno maso ocenite.

Vsi podatki, zbrani v okviru projekta, so zaupni in bodo obdelani v posplošeni obliki, dodajajo na MOPE.

Izpolnjevanje kuhinjskega dnevnika poteka sedem dni zapored. Projekt se izvaja med 15. novembrom in 15. decembrom 2024. Povezavo do dnevnika in navodil najdete tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje