Največ padavin v nedeljo padlo na območju Uršlje gore

Slovenija 29. Jul 202410:25 > 10:47 0 komentarjev
Plaz v Črni na Koroškem
Plaz v Črni na Koroškem (Foto: Andrej Polanšek)

Po nedeljskem močnem deževju, zaradi katerega je med drugim poplavljalo na območju Črne na Koroškem, tam danes prednostno rešujejo hudourniške pritoke in kanalizacijske cevi, ki niso uspele požirati ogromnih količin vode. Po podatkih agencije za okolje je prav na območju Uršlje gore v nedeljo popoldne v kratkem času padlo največ padavin. Sledita Slovenj Gradec in Gačnik.

Ob nedeljskem prehodu vremenske fronte so bili najmočnejši nalivi na območju Uršlje gore. Na tamkajšnji meteorološki postaji je v desetih minutah padlo 31 milimetrov padavin, v pol ure pa kar 76 milimetrov padavin, je za STA povedal klimatolog Anže Medved z agencije za okolje (Arso).

Nedeljske količine padavin na območju Uršlje gore sicer glede na časovni interval niso bile rekordne pri nas. Rekordna količina padavin v desetih minutah je padla 19. maja 2009 na Lisci, ko je v desetminutnem časovnem intervalu padlo 51 milimetrov padavin, rekord za polurno količino padavin pa je bil izmerjen 21. avgusta leta 1988 na meteorološki postaji Kekec nad Novo Gorico, ko je v tem času padlo 84 milimetrov padavin, je še povedal klimatolog z Arsa.

Ob nedeljskem prehodu hladne fronte je sicer krajevno padlo od 30 do 60 milimetrov padavin. Uršlji gori sledita Slovenj Gradec s 73,5 milimetra in Gačnik z 69,7 milimetra, je Arso objavil na X.

V Črni danes intervencijska dela

Na območju Črne na Koroškem so zaradi močnih padavin v nedeljo popoldne hitro narasli hudourniki in v doline prinesli velike količine materiala, ki je zasul več hiš. Najhuje je bilo na območju Pristave, kjer je zasulo štiri hiše. V centru Črne je poplavljalo zaradi preobremenjenih kanalizacijskih cevi, prizadeto pa je bilo vnovič tudi območje Spodnjega Javorja, ki je bilo na udaru že v lanskih ujmah.

Že v nedeljo so v Črni in okolici odstranjevali nanose hudournikov in črpali meteorne vode iz objektov. Danes dela nadaljujejo, hkrati je v Črno že na poti tudi dodatna odobrena mehanizacija za dela v hudournikih, je za STA med drugim povedala županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Precej padavin je v nedeljo popoldne na Koroškem padlo tudi na območju Slovenj Gradca, hkrati pa bistveno manj v bližnjih Mežici in Ravnah na Koroškem, je povedal Medved.

Na območju Mestne občine Slovenj Gradec je v nedeljo v 44 intervencijah posredovalo 80 gasilcev iz devetih gasilskih društev. “Težave sta povzročala predvsem narasla Selčnica v osrednjem delu in Homšnica v spodnjem delu. Večje ogroženosti objektov ni bilo,” je za STA sporočil slovenjgraški podžupan Peter Pungartnik.

Poleg dela Koroške je v nedeljo največ padavin padlo na območju Zgornjesavinjske doline in ponekod na Štajerskem, med drugim so večje količine padavin namerili na postajah Gačnik, Maribor in Celje, zvečer pa tudi na območju Bilja pri Novi Gorici.

Plaz zaprl cesto Zagorje-Litija, v žalski občini plaz ogroža hišo

Nedeljsko neurje je zajelo tudi Zasavje in del Savinjske regije. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je v več občinah veter razkrival strehe in podiral drevesa. Cesto Zagorje-Litija pri Šklendrovcu je zasul zemeljski plaz, zaradi česar je zaprta za promet. V žalski občini pa zemeljski plaz ogroža hišo.

Močno deževje z vetrom je nevšečnosti v nedeljo popoldne povzročalo v zasavskih občinah Zagorje, Trbovlje in Hrastnik, kjer je veter razkril strehe na več objektih. Na Rudarski cesti sredi Trbovelj je veter odkril streho na športnem objektu Rudar, gasilci so okoli 15 kvadratnih metrov strehe začasno prekrili s folijo.

Danes in v torek bo pretežno jasno. Burja na Primorskem bo do danes zvečer postopno oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 30, na Primorskem okoli 32 stopinj Celzija. V sredo bo možnost za popoldanske plohe in nevihte na severu spet malo večja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!