Napotki: kako ravnati ob požaru?

Slovenija 18. Jul 202413:08 0 komentarjev
Požar na Krasu 2024
Fotografija je simbolična (Foto: Jakob Murovec/N1)

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje, kako ravnati ob požaru, da kar najbolje zaščitimo svoje zdravje.

Ob požaru, ki je dve leti po uničujočih požarih na Krasu danes znova zajel to območje, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) objavili navodila, kako ravnati, da kar najbolje zaščitimo svoje zdravje.

Ves čas upoštevajte priporočila ekip za reševanje oziroma uprave za zaščito in reševanje.

Izogibajte se prizadetih območij in se ne zadržujte v bližini požara.

Če ste bili izpostavljeni dimu in čutite zdravstvene težave, se posvetujte z zdravnikom. Če ste bili izpostavljeni materialom, ki so nastajali pri požaru, odstranite prah in kontaminirano obleko ter jo shranite v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo umijte z velikimi količinami mila in vode. Obrišite se in ponovno izperite.

Če je v okolici pogorišča še vedno izrazit vonj ali smrad po požaru, se zadržujte izven območja ali v zaprtih prostorih.

Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin ali tekočin, povezanih s požarom. Čim bolj zmanjšajte izpostavljenost izpustom v zrak tako, da se gibljete proti vetru ali stran od ognja oziroma pogorišča.

Ker se onesnaženi delci posedajo tudi na sadje in zelenjavo, vrtnin in sadja, ki so videti zreli, ne zaužijte.

Pri uporabi pitne vode upoštevajte priporočila upravljalca vodovoda oziroma uprave za zaščito in reševanje, so na svojem Facebookovem profilu še zapisali na NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!