Napoved N1 se uresničuje: vlada se je odločila za nakup namenskih helikopterjev

N1 video 06. Jun 202416:55 23 komentarjev

Vlada je sklenila, da bo za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči kupila dva namenska helikopterja, vzpostavila pa bo tudi ustrezno infrastrukturo. Premier Robert Golob je ob tem poudaril, da bo novi sistem ustrezal predpisom na evropski ravni.

Kot smo napovedali, je vlada na današnji seji obravnavala, kako posodobiti helikoptersko nujno medicinsko pomoč (HNMP). Predsednik vlade Robert Golob je po seji povedal, da se je do danes na tem področju improviziralo, pomagali so si z vojaškimi helikopterji. “Sistem je deloval, kakor je deloval, marsikje bi se ga dalo izboljšati. Danes je vlada sprejela odločitev, da gremo v namensko izgradnjo flote in infrastrukture,” je dejal. Dodal je, da bo novi sistem ustrezal predpisom na evropski ravni.

Premier je tudi izpostavil, da se je pod prejšnjimi vladami poskušalo pri HNMP varčevati. Helikopterski prevozi so bili zaupani Slovenski vojski, “ki se je trudila po svojih najboljših močeh, ni pa imela namenskih plovil”. Tako Slovenija kljub številnim napovedim še vedno nima namenskega helikopterja za nujno medicinsko pomoč. Danes pa je vlada sklenila, da bo kupila dva namenska helikopterja, ki ju bo upravljala policija. Nosilec projekta HNMP, ki bo torej še naprej ostal javna služba, pa naj bi bilo tudi v prihodnje ministrstvo za zdravje.

Premier je dopustil, da bi se število baz v prihodnje lahko povečalo, če bi s tem ustrezno pokrili celotno Slovenijo. Zdaj sta dve bazi, na Brniku in v Mariboru, kasneje pa bi po Golobovih navedbah lahko dobili še tretjo v Ajdovščini in četrto v jugovzhodni Sloveniji. Dokler se ne vzpostavi nova flota, bo prevoze helikopterske nujne medicinske pomoči še naprej opravljala Slovenska vojska.

vojaški helikopter
Foto: PROFIMEDIA (fotografija je simbolična)

Kdaj bi lahko začeli uporabljati nove helikopterje, za zdaj ni jasno – to je odvisno od dobavnih rokov. Po besedah nekaterih poznavalcev so ti relativno dolgi in realizacijo nakupa vidijo v letu 2026.

Po današnji Golobovi napovedi bodo v naslednjih treh letih posodobitvi HNMP namenili do 50 milijonov evrov. Denar bi zagotovili iz proračunske rezerve ministrstva za finance. Natančen razrez sredstev pa bo znan, ko bo izpeljan razpis za nabavo helikopterjev. Naši viri iz vladnih vrst pa poudarjajo, da bo tudi v prihodnje gorsko reševanje ostalo v rokah Slovenske vojske.

Pospešek po klicu Tini Gaber

Kot smo poročali, se vprašanja in tudi načrti, kako vzpostaviti sodobnejšo in učinkovitejšo HNMP, pojavljajo že vrsto let. Vrstila so se poslanska vprašanja, kako bodo vladajoči izboljšali dostopnost HNMP, in poslanske pobude za nakup namenskega helikopterja. Predstavniki vlad so odgovarjali, da pogovori med pristojnimi ministrstvi potekajo, da se analize izvajajo in strokovna izhodišča pripravljajo.

K sistemskemu izboljšanju dejavnosti HNMP so se v koalicijski pogodbi zavezale tudi sedanje vladne stranke. Pospešek pa je urejanje dobilo po tem, ko je Denis Avdić pred 14 dnevi med oddajo poklical partnerico Goloba Tino Gaber in jo povprašal, ali lahko o tem “svojemu kaj rečeš zvečer”. Tina Gaber je odgovorila, da žal te moči nima, je pa premierja Goloba dala na telefon.

Ta je potarnal, da je vprašanje HNMP “v resnici talec interesov med različnimi ministrstvi, na eni strani obrambnim, na drugi strani policijskim in zdravstvenim”, saj da bi bilo vsako od njih rado samostojni nosilec tega projekta. Takoj po tem klicu pa so se sestali ministri oziroma državni sekretarji ministrstev za zdravje, za notranje zadeve in za obrambo, sestanka pa se je udeležil tudi predsednik vlade. “Zadeve se premikajo,” so nam tedaj povedali v premierjevem kabinetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje