Naravovarstveniki opozarjajo, da ni dobro postavljati kamnitih možicev v naravi

Magazin 18. Avg 202216:00 > 19. Avg 2022 11:26 13 komentarjev
kamni, možici
Profimedia

Pogosto ljudje v naravi postavljajo kamnite skulpture oz. "možice", ko postavijo kamen na kamen. Morda je videti zanimivo, vendar nekateri naravovarstveniki opozarjajo, da je bolje, če naravo po svojem obisku pustimo nedotaknjeno.

Med drugim lahko opazite morje kamnitih skulptur ob cesti na Vršič, na poti do Martuljških slapov in tako rekoč povsod, kjer si giblje veliko ljudi in so na voljo kamni. V zadnjih letih je postavljanje možicev postala prava moda. Morda se na prvi pogled zdijo kot lepa in povsem nedolžna umetniška stvaritev, lahko pa pomenijo tudi težavo. Zakaj?

Tudi v ameriški reviji Smithsonian so že opozarjali na sledečo težavo, ki se pogosto pojavlja tudi v njihovih narodnih parkih.

S skulpturami iz kamnov oz. z možici so namreč včasih, ko še ni bilo markacij, označevali planinske poti. Kot kažipote so jih uporabljale že stare kulture in jih lahko najdemo na keltskih ali indijanskih področjih, v mongolski stepi, v Tibetu, Andih … Ponekod, predvsem v visokogorju ali na brezpotjih, planinci tudi danes s kamnitimi kažipoti označujejo poti.

Kaj sta torej dva tehtna razloga, da kamnitih skulptur na postavljamo? 

1. Kamnite skulpture se postavi z namenom

Njihov prvotni namen je torej, da služijo kot kažipoti, da se ljudje ne bi izgubili. Morda se bo nekdo izgubil ravno zaradi možica, ki ga nekdo postavi kar tako. Postavljajo jih torej alpinisti, plezalci in planinci na neoznačenih poteh, da bi pomagali drugim, da ne zgrešijo poti. Možici tako izgubijo svoj namen in učinek, če jih postavljamo kar tako, morda le za lepo fotografijo.

2. Pustimo naravo nedotaknjeno

Vsakogar, ki gre rad v naravo, tovrstne skulpture opomnijo, da človek zares pusti svoje sledi in vplive povsod. Kot morda popiše kamne in drevesa ter pušča smeti. Cilj človeka v naravi bi moral vselej biti, da se ne opazi, da je tam sploh bil, in tako omogoči tudi drugim, da uživajo v neokrnjenosti narave. Prav tako si veliko živali in žuželk ustvari dom ravno pod kamnom, zato lahko s takšnimi skulpturami uničimo njihove domove in vplivamo tudi na rastline.

Morda torej kamnite skulpture niso težava, če jih postavimo ob cesti na Vršič, saj tam ni nevarnosti, da bi se kdo izgubil, pa vendar premislite, ko jih postavljate, kakšen je vaš namen.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje