Naslednje dni bo nad delom Slovenije bobnelo

Slovenija 03. Jun 202411:40 3 komentarji
Gromsko krilo
Foto: Slovenska vojska

Na območju občin Nova Gorica, Kanal ob Soči, Tolmin, Idrija, Sevnica, Radeče, Laško, Kočevje ter letališč Cerklje ob Krki in Brnik se je začela mednarodna vojaška vaja Gromsko krilo 2024. Potekala bo vse do petka.

V okviru vaje Gromsko krilo 2024 se bodo kontrolorji združenih ognjev urili skupaj s pripadniki zavezniških držav ob podpori slovenskega vojaškega letalstva.

Namen vaje, ki jo organizira in vodi poveljstvo 15. brigade vojaškega letalstva in zračne obrambe, je skupno urjenje kvalificiranih kontrolorjev združenih ognjev, poveljstev in štabih organov, letalskih posadk in načrtovalcev združenih ognjev ter pripadnikov specialnih enot.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kar se da nemoteče, zagotavljajo na ministrstvu za obrambo. Na terenu bo namreč malo vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

Vaje, ki so se začele danes, bodo potekale do petka, 7. junija. Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, so še sporočili z ministrstva za obrambo.

Aktivnosti na delovnih točkah bodo potekale večinoma v naslednjih občinah:

– DT Nova Gorica: Bate in Banjšice,

– DT Idrija: topilnica živega srebra,

– DT Tolmin: sotočje rek Soče in Tolminke,

– DT Kanal ob Soči: Kal nad Kanalom in akumulacijsko jezero Avče,

– DT Radeče: območje ob reki Savi in objekti ribiške družine,

– DT Sevnica: vasi Okroglice in Paneče,

– DT Laško: vas Polana,

– DT Kočevje: vojaški objekt Škrilj.

Kontrolor združenih ognjev svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja podporo pri izvidovanju poti, spremstvu konvojev in nadzoru okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil. Kontrolorji združenih ognjev so imeli pomembno vlogo tudi pri gašenju obsežnih požarov in poplavah v preteklih letih, ko so skrbeli za varno izvedbo letalskih operacij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje