Nastal je ciklon z oknom jasnine

Slovenija 04. Okt 202413:11 3 komentarji
ciklon nad jadranom
Foto: Posnetek zaslona/ARSO/X

Meteorologi agencije za okolje so nad severnim Jadranom zaznali vremensko zanimivost. Gre za majhen ciklon, ki ima okno jasnine, okoli njegovega središča pa bo najmočnejša hitrost vetra dosegla od 50 do 70 kilometrov na uro.

“Današnja vremenska zanimivost je zagotovo majhen ciklon, ki je nastal nad severnim Jadranom. Njegovo središče ni težko najti, saj ima celo oko – okno jasnine,” so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Kot so dodali, takšen ciklon sedaj črpa energijo s toplega morja, okoli njega pa nastaja kopasta, a razmeroma plitva oblačnost.

Kot so še pojasnili na Arsu, ta jadranski ciklon ne bo imel večjega vpliva. Bo pa predvsem nad morjem in vzdolž obale povzročal spremenljive vetrovne razmere.” Po napovedi modela ALADIN se bo ciklon v naslednjih urah pomaknil nad Tržaški in Beneški zaliv,” so še zapisali na Arsu in dodali, da bo v noči na soboto nato znova krenil južneje, kjer pa bo razpadel.

“Tudi v Slovenski Istri bo danes popoldne verjetno zapihal jugo. Okoli središča, ki bo nad morjem, bo predvidoma najmočnejša hitrost vetra od 50 do 70 km/h. Debelejša oblačnost bo ostala na njegovi severni strani,” so še zapisali in dodali, da se bo zaradi bližine majhnega ciklona tudi na Primorskem povečala verjetnost za krajevne ploh, nad morjem pa da lahko nastane tudi kakšna nevihta.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje