Nataša Pirc Musar bo nastopila na Forumu Globsec

Slovenija 30. Avg 202406:35 3 komentarji
PRedsednica Slovenije Nataša Pirc Musar
(Foto:Luka Dakskobler/ Bobo)

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar se na Češkem udeležuje varnostne konference Globsec. Nastopila bo na današnjem osrednjem panelu o Evropi kot globalni tehnološki sili. Slovenijo na konferenci zastopa tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin.

Predsednica Nataša Pirc Musar bo na varnostni konferenci Globsec na Češkem najprej sodelovala na osrednjem panelu foruma z naslovom Postati odporen na prihodnost: Evropa kot globalna tehnološka sila. Pridružila se bo češkemu predsedniku Petru Pavlu, nekdanji estonski predsednici Kersti Kaljulaid in podpredsedniku upravnega odbora ter predsedniku podjetja Microsoft Bradu Smithu.

Razpravo bo vodil upokojeni general ameriške vojske in poveljnik Natovih sil Isaf v Afganistanu John Allen. Predsednica bo v razpravi izpostavila potencialne vplive trenutnih globalnih kriz in digitalizacije na gospodarstvo EU in tako spregovorila o širših družbenih izzivih, so sporočili iz njenega urada.

V sklopu foruma bo sodelovala tudi v pogovoru z mladimi na temo izzivov, ki jih prinašajo dezinformacije. O izkušnjah članstva Slovenije v Varnostnem svetu ZN v obdobju geopolitičnih izzivov v Evropi pa se bo pogovarjala z novinarko in voditeljico na britanski televiziji BBC Kasio Madero.

Ob robu foruma se bo Pirc Musar ločeno srečala s češkim predsednikom Pavlom in s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom. Na programu dvostranskih srečanj s kolegoma bodo aktualne globalne teme in nadaljnja krepitev sodelovanja Češke in Finske s Slovenijo.

Državni sekretar Marko Štucin bo nastopil na panelu z naslovom Pot pred nami: Ključne prednostne naloge za novo vodstvo EU, so sporočili z MZEZ.

Forum Globsec (Global Security Forum), ki poteka do sobote, je ena najvplivnejših strateških konferenc na svetu. Vsako leto privabi udeležence s področja zunanje in varnostne politike iz več kot 70 držav in predstavlja priložnost za izmenjavo stališč o aktualnih mednarodnih temah, so še sporočili iz urada predsednice. Tokrat bodo obeležili 20. obletnico vstopa Češke v EU in 25. obletnico vstopa v Nato.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje