Nataša Pirc Musar in Aleš Musar odgovarjata na obtožbe: Gre za diskreditacijo

Slovenija 21. Avg 202414:26 10 komentarjev
Nataša Pirc Musar, Aleš Musar
Borut Živulović/BOBO

Aleš Musar se je odzval na navedbe, da naj bi v premoženjski kartici zamolčal lastništvo dela zemljišča v Mostah, za katerega je iztržil tri milijone evrov. Označil jih je za poskus diskreditacije. Pojasnil je, da so bile v premoženjski kartici navedene vrednosti iz javnih evidenc, ne pa tržna vrednost premoženja. "Trditev, da naj bi julija 2022 zamolčal sredstva, ki jih je podjetje prejelo decembra 2022, pa je absurdna," je še ostro dodal. Odzvali so se tudi v uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Portal Necenzurirano je v torek poročal, da Aleš Musar v premoženjski kartici, ki sta jo zakonca objavila ob kandidaturi Nataše Pirc Musar za predsednico republike, ni razkril vsega premoženja. Zamolčal naj bi lastništvo nad delom zemljišča v Mostah, ki ga je prodal le nekaj dni po zaprisegi soproge. Zanj je dobil tri milijone evrov, denar pa je šel na račun nemškega podjetja Aulon.

Musar je julija 2022, ob najavi ženine kandidature, sporočil, da ima v lasti premoženje, vredno dobrih 3,5 milijona evrov. V premoženjski kartici je navedel, da ima v lasti 260.000 evrov vredno družinsko hišo v Ljubljani, 37.000 evrov vreden delež družinske hiše v Radomljah, okrog 100.000 evrov vreden starodobnik Rolls Royce phantom CI, 10.000 evrov prihrankov v bankah in 800.000 evrov finančnih naložb. Navedel je še, da ima 91-odstotni delež v podjetju Auratus (ki je imelo knjigovodsko vrednost 422.000 evrov in 100-odstotni delež v podjetju Aulon (ki ga je ocenil na 2,1 milijona evrov).

Vendar je njegovo premoženje precej večje, piše Necenzurirano. Ob najavi kandidature je bil solastnik zemljišča v Mostah, vrednega 10 milijonov evrov, še piše portal. Nato pa je zemljišče, tako Necenzurirano, ‘skril’ v bilance podjetja Aulon iz Nemčije.

Le nekaj dni po zaprisegi Nataše Pirc Musar je njen soprog svoj delež zemljišča prodal, zanj pa dobil skoraj tri milijone evrov kupnine. Denar je prejel na račun podjetja iz Nemčije, ki je imelo še konec leta 2021 na računu le dobrih 600 evrov. Več v članku: Necenzurirano: Aleš Musar zamolčal za več milijonov evrov premoženja.

Musar: Prostovoljno sem objavil svoje celotno premoženje

Aleš Musar je zdaj v odzivu za N1 zapisal, da “gre za izkrivljanje dejstev ter zavajajoče navedbe”. Dejal je, da je premoženjsko kartico julija 2022 objavil prostovoljno. “V premoženjski kartici sem objavil svoje celotno premoženje. Pri vsaki postavki so bile navedene vrednosti, razpoložljive iz javnih evidenc (ocene vrednosti nepremičnin po Gursu in knjigovodske vrednosti deležev podjetij iz javno objavljenih bilanc), nikakor pa ne tržna vrednost premoženja, saj s cenitvami tržnih vrednosti nisem razpolagal ne julija 2022 ne sedaj. V premoženjski kartici julija 2022 torej ni bila navedena tržna vrednost deleža v podjetju Aulon, ampak je v njej navedena knjigovodska vrednost iz zadnje razpoložljive bilance stanja,” je zapisal.

Aleš Musar
Foto: Borut Živulović/BOBO

Dejal je, da nemško podjetje Aulon nikoli ni imelo v lasti nobene nepremičnine. “Aulon je imel v lasti manjšinski delež v slovenskem podjetju, ki je bilo med drugim lastnik zemljišča v Ljubljani. Po prodaji deleža v podjetju je kupnina prišla na račun družbe Aulon, ne na kakršenkoli moj osebni račun. V Nemčiji jaz osebno sicer nimam nobenega transakcijskega računa.”

,

Ugibanja, da naj bi bil kakšen posel dogovorjen in da naj bi se z izvedbo čakalo več mesecev, je Aleš Musar označil za neresnična, “trditev, da naj bi julija 2022 zamolčal sredstva, ki jih je podjetje prejelo decembra 2022, pa je absurdna”.

Izpostavil je še, da je bila bilanca družbe Aulon objavljena v roku, skladnem z nemško regulativo, upoštevaje dodatni rok za iztek potencialnih garancijskih obveznosti. Aulon sredstva investira večinoma v finančne naložbe, je dodal.

“Če premoženje razkriješ prostovoljno, je najmanj zavajajoče trditi, da premoženje skrivaš”

Odzvali so se tudi v uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar. Pojasnili so, da je Aleš Musar v svojem premoženju vedno jasno navajal, da je lastnik podjetja Aulon, ki je med drugim imelo v lasti delež v podjetju, ki je bilo lastnik omenjenega zemljišča.

V uradu so poudarili, da sta predsednica in njen soprog svoje premoženje prostovoljno razkrila ob vstopu Pirc Musar v volilno kampanjo. “Soprog tega ni bil dolžan storiti, k temu ga ne zavezuje nobena veljavna zakonodaja. Kljub temu je deloval transparentno in premoženje razkril. Če premoženje razkriješ prostovoljno, je najmanj zavajajoče trditi, da premoženje skrivaš,” so zapisali. Dodali so še, da Aleš Musar ostaja zavezan transparentnemu delovanju oziroma poslovanju.

Vsi podatki so bili zabeleženi in prijavljeni v javno dostopnih bazah, še poudarjajo v uradu predsednice in dodajajo, da “gre za že tretjo reciklažo starih prispevkov, ki so namenjeni diskreditaciji dela predsednice republike in s tem nadaljevanje prakse medijske skupine, ki traja že vse od vstopa Nataše Pirc Musar v kampanjo za predsedniške volitve”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje