Nataša Pirc Musar ostro: V goste ne vabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo

Slovenija 02. Sep 202414:29 > 14:40 12 komentarjev

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob prihodu na Blejski strateški forum komentirala odločitev vlade, da nanj povabi tudi izraelsko političarko Cipi Livni. Do izbire govorke je kritična. "V goste ne vabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo in ustanovno listino Organizacije združenih narodov," je dejala predsednica države.

Današnji začetek Blejskega strateškega foruma (BSF) je v bližini festivalne dvorane pospremil protest, na katerem so udeleženci opozarjali na pasivnost in dvoličnost mednarodne skupnosti ob vojni v Gazi.

Ob prihodu predsednice republike Nataše Pirc Musar so jo novinarji povprašali, kaj meni tako o protestu kot o vabilu nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni na enega od panelov foruma.

“Povsem legitimen protest, in če mene vprašate, izbira te gostje ni bila ravno posrečena. V goste namreč ne vabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo, ki zanika ustanovno listino Organizacije združenih narodov. Sama sem preposlušala kar nekaj njenih izjav, zelo radikalne so. Slovenija dela točno nasprotno v Varnostnem svetu, namreč zavzemamo se za to, da bi znotraj mednarodnega prava našli rešitve, ta gospa pa takšnih naporov ne priznava,” je odločitev vlade, da povabi izraelsko političarko, komentirala predsednica.

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk je ob prihodu na blejski forum današnjo akcijo protestnikov pozdravil. Po njegovih besedah je dobro, da ti jasno povedo, da se v Gazi dogaja genocid. “Seveda mora biti dialog, je pa v tem dialogu treba tudi poznati dejstva in je treba imeti dovolj jasne moralne kriterije,” je še poudaril Türk.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob začetku foruma dejala, da so reakcijo civilne družbe pričakovali, mirni protesti pa so legitimni. “Tako kot protestnike tudi mene in celotno Slovenijo skrbita humanitarna katastrofa v Gazi in nadaljevanje napetosti. Vsi si želimo končanje vojne in Slovenija si bo za to še naprej prizadevala,” je dejala zunanja ministrica. Spomnila je na slovensko priznanje Palestine, kot cilj za rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu pa označila t. i. rešitev dveh držav. “Marsikje sistem ne deluje. Mednarodno pravo in listina Združenih narodov se ne spoštujeta. Izjemno težko je ravnati dosledno, konsistentno in samozavestno, kar Slovenija danes počne,” je sklenila.

V vladnih vrstah so vabilo izraelski političarki utemeljevali z besedami, da je potreben dialog in da Cipi Livni ne podpira sedanje politike izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

“Trditev, da povabilo izraelski političarki Cipi Livni na blejski strateški forum omogoča dialog in soočanje pogledov, je sprenevedanje. V Gazi se dogajajo množični zločini proti človeštvu. To ni nekaj, o čemer je mogoče voditi debato med sprtima stranema. Ne obstaja kompromisna pozicija med izvajanjem in nasprotovanjem genocidu,” pa so zapisali v stranki Levica in, kot so pred dnevi obljubili, poudarili, da ker vabilo ni bilo umaknjeno, dogodek v celoti bojkotirajo.

Odločitev o vabilu Cipi Livni je v preteklem tednu naletela na več burnih odzivov. Poleg naznanila Levice o bojkotu sta vlado k preklicu vabila najprej pozvala Gibanje za pravice Palestincev in Solidarnostni odbor za svobodno Palestino, v Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja pa so pozvali k uvedbi kazenskega postopka zoper Livni zaradi domnevnih “vojnih hudodelstev”.

Cipi Livni je bila med letoma 2006 in 2009 zunanja ministrica ter podpredsednica izraelske vlade. Med napadi na Gazo decembra 2008 in januarja 2009, v katerih so izraelske sile v 22 dneh ubile najmanj 1.166 Palestincev in uničile domove več kot 100.000 ljudi, je bila tudi članica izraelskega vojnega kabineta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje