Navijači morajo nogometašem stati ob strani ob vzponih in padcih

Slovenija 12. Jun 202414:51 0 komentarjev
Predsednica republike sprejela člane in strokovno vodstvo nogometne reprezentance
Foto: Borut Živulović/BOBO

Pred spektaklom Euro 2024, ki se bo 14. junija začel v Nemčiji, nogometaši poudarjajo pomen duševnega zdravja. "Ko slišiš himno, je to velik ponos, a hkrati tudi velika odgovornost. Takrat športnik začuti posebno evforijo. Ob želji po uspehu lahko pregori," je izpostavil nekdanji reprezentant Bojan Jokić. Zato je pomembno, da "kot navijači podpremo reprezentante in jim stojimo ob strani tako ob vzponih kot tudi ob morebitnih padcih".

Duševno zdravje je poleg fizičnega pomembno za vse, tudi za športnike, ki se vsakodnevno soočajo z visokimi pričakovanji in pritiski. Te lahko predstavljajo: starši, trenerji, navijači, razne poškodbe, neuspehi – tudi lastna (pre)visoka pričakovanja.

Pred nogometnim spektaklom, ki se bo v petek začel v Nemčiji, nogometaši poudarjajo pomen duševnega zdravja.

Da bi bilo duševnih stisk karseda malo, je Nogometna zveza Slovenija (NZS) v sodelovanju s Skupino Triglav zagnala akcijo #zVamiSmo, s katero želijo ob pomoči športnih idolov pomen skrbi za duševno zdravje približati tako nogometašem in nogometašicam vseh starosti kot tudi njihovim bližnjim, navijačem in širši javnosti.

Da je skrb za duševno zdravje nekaj, o čemer je treba govori na glas, se strinjajo nogometaši in nogometašice: Erik Janža, Vanja Drkušič, Žan Karničnik, Nino Žugelj, Špela Kolbl, Marcela Kos, Zala Meršnik, Dominika Čonč, Danijel Šturm in Bojan Jokić.

“Nogomet je čustvena igra. Veliko stvari, ki se zgodijo na igrišču, po tekmi prinesemo domov,” je ocenil nekdanji reprezentant Bojan Jokić in ob tem delil izkušnjo s svetovnega prvenstva leta 2010.

“Ko slišiš himno, je to velik ponos, a hkrati tudi velika odgovornost. Takrat športnik začuti posebno evforijo. Ob želji po uspehu lahko pregori,” je pojasnil in dodal, da je po njegovem mnenju še kako pomembno, da imajo danes profesionalni igralci ob prelomnih trenutkih v karieri dobro podporo bližnjih – tudi psihologov.

Izpostavil je še, da morajo športniki tovrstno pomoč znati tudi sprejeti: “Ko sem igral v tujini, smo imeli dostop do psihologa, a so se nam pogovori z njim zdeli le nekakšno nujno zlo. Danes pa vem, da lahko podpora bližnjih – soigralcev, družine, prijateljev – pa tudi strokovnjaka, ki vpliva na motivacijo in te spodbuja ter pripomore k temu, da svojo kariero dvigneš na višji nivo. Zato je prav, da so psihologi vključeni v procese priprav in treningov, pa tudi, da se znamo o teh stvareh odkrito pogovarjati med seboj,” je opomnil.

Pomembnosti duševnega zdravja se zavedajo tudi v NZS. “Ključno je, da ustvarimo okolje, kjer se lahko odprto govori o težavah in kjer je pomoč na voljo,” je dejal Martin Koželj, generalni sekretar NZS. Dodal je, da je strokovnost v veliko pomoč. S pobudo skozi pogovore z nekaterimi prepoznavnimi obrazi slovenskega nogometa ozaveščajo, kako pomembno je, da o svojih težavah spregovorijo. “Odkrito in brez strahu, saj smo v tem vsi skupaj. To je sporočilo, ki ga želimo prenesti tako športnikom kot širši javnosti, saj lahko s pogovorom preprečimo stopnjevanje obremenitev in nastanek duševnih težav,” je strnil Koželj.

Duševno zdravje je pomemben element dobre psihofizične pripravljenosti. “Skrb za to pa predstavlja enega od ključnih predpogojev za varnejšo prihodnost vsakega posameznika,” je odločitev za sodelovanje pojasnil Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav. Dodal je še, da s pobudo #zVamiSmo želijo nogometaše in nogometašice – tudi njihove bližnje, navijače in številne druge – ozaveščati, kako pomembno je, da poskrbimo za svoje zdravje in dobro počutje, ob čemer poudarjajo tudi pomen medsebojne opore.

“To velja tudi za prihajajoče prvenstvo, ko bo pomembno, da kot navijači podpremo reprezentante in jim stojimo ob strani tako ob vzponih kot tudi ob morebitnih padcih. Največ bo štelo prav to, da bomo v vsakem trenutku lahko rekli #zVamiSmo in jih kot ekipa navijačev podprli na njihovi poti,” je sklenil Pušnik.

Prenosi tekem evropskega nogometnega prvenstva, bogate vsebine in Euro 2024 fantasy: nogometni spektakel v Nemčiji, ki se bo začel 14. junija in končal mesec zatem, boste lahko spremljali v tudi družbi Sportkluba, kjer si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali vse tekme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!