“Ne verjamem, da storilci ne vedo, da so deklice stare 10 let”

Slovenija 18. Okt 202420:22 0 komentarjev
zloraba otrok
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi otroci in mladostniki so žrtve prostitucije in trgovine z ljudmi, ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi opozarjajo v Društvu Ključ. Na današnjem posvetu so med drugim predstavili tudi izsledke nove raziskave, po kateri se s tovrstnimi zlorabami pri nas srečujejo tudi otroci, mlajši od 15 let. Posebno pozornost bo treba v prihodnosti nameniti nevarnostim spleta, izpostavljajo skupaj z drugimi strokovnjaki: "15-letnici se zdi, da bi bila prostitucija dober vir zaslužka. Želi si odpreti profil Onlyfans, ko bo stara 18 let, mogoče že prej."

Najbolj pogosta oblika trgovanja z ljudmi v Sloveniji je izkoriščanje zaradi prostitucije in drugih oblik spolnih zlorab. To se dogaja tudi med otroki in mladostniki, je pokazala zadnja raziskava Društva Ključ.

Na zlorabe otrok zaradi prostitucije ali trgovine z ljudmi so se osredotočili po tem, ko so jim odrasle osebe na posvetih večkrat omenile, da so bile v prostitucijo zvabljene še v času otroštva, mladostništva. Lani so tako 2.352 oseb, mlajših od 20 let, vprašali, kakšne so njihove izkušnje z novačenjem za izvajanje različnih spolnih dejavnosti, deljenje vsebin s spolno vsebino ter dejanske izkušnje z izvajanjem različnih spolnih aktivnosti v zameno za denar ali druge ugodnosti. Rezultati so jih pretresli, je povedala predsednica društva Polona Kovač.

Med drugim so ugotovili, da so se strokovni delavci v času obravnav sami neposredno srečali s kar 75 otroki, ki so imeli izkušnjo zlorabe s prostitucijo, med njimi je bila najmlajša v času zlorabe stara le 10 let, 26 otrok pa je bilo v času zlorabe mlajših od 15 let. “Ne verjamem, da storilci ne vedo, da so deklice stare 10 oziroma 12 let,” je ob tem izpostavila Kovač.

Polona Kovač
Predsednica Društva Ključ Polona Kovač (Foto: Igor Kupljenik/F.A.Bobo)

V raziskavi so posebej opozorili na nevarnosti spleta. “Zanimalo nas je tudi, ali so otroci in mladi kdaj prejeli ali prejele denar ali kaj drugega v zameno za deljenje svojih seksi ali golih fotografij ali videov prek Onlyfans, Instagrama, Snapchata, TikToka oziroma katere druge platforme. Skupno smo prejeli 81 pozitivnih odgovorov.” Tudi pri teh vprašanjih so jih presenetile starosti otrok, pri katerih so se srečali s ponudbami deljenja eksplicitnih fotografij in videovsebin. “Najnižja opredeljena starost je bila osem let,” je na posvetu v ljubljanski mestni hiši izpostavila Kovač.

Skoraj polovica tistih, ki so skušali pridobiti gradiva ali so celo dajali kaj v zameno za izvajanje s spolnostjo povezanih aktivnosti, je bila še sama mladoletna. “V večji meri gre torej še vedno za zlorabo otrok polnoletnih oseb, vendar pa so poskusi zlorab in same zlorabe vrstnikov ravno tako statistično pomembni,” je zaključila.

Celotno analizo raziskave Društva Ključ si lahko preberete na tej povezavi.

“Zlorabljajoča spolnost je normalizirana”

Rezultate so komentirale tudi socialne delavke, ki tudi same zaznavajo spolne zlorabe pri otrocih. “Ko so me povabili na posvet, je bila moja prva misel: ‘Saj naši otroci pa v resnici niso vključeni v prostitucijo, njim se to dogaja kar tako.’ In njihove spolne usluge so pravzaprav normalizirane. Ko sem se slišala, sem se zavedala, da je to še veliko hujša težava,” je povedala Petra Vladimirov, ki kot vzgojiteljica dela v Strokovnem centru Kranj.

Pri delu z mladimi ugotavlja, da je zlorabljajoča spolnost, predvsem med dekleti, normalizirana in da se ne šteje kot težava. “Dekleta se, vsaj navidezno, nimajo za žrtve. Tako zelo so ranjene, da tega niti ne morejo sprejeti,” ugotavlja. V zlorabljajoče odnose zapade tudi vse več otrok iz “običajnih” družin, ki na zunaj nimajo težav, v medosebnih odnosih pa prihaja do odtujenosti, odsotnosti staršev, osamljenosti.

Obenem Vladimirov poudarja, da dekleta zaradi želje po pozornosti, zaželenosti in sprejemanju določene usluge nudijo tudi zastonj, sploh glede izmenjave spolno eksplicitnih fotografij in videoposnetkov.

Podobno opažajo v Združenju za moč, je povedala predsednica Jerneja Munc: “Dekleta so prepričana, da morajo iti v spolne odnose. Med mladimi prevladuje prepričanje, da so potrebe fantov ali moških tiste, ki so pomembne. Dekleta niti ne razmišljajo o tem, kaj si one želijo, kakšne so njihove potrebe, ampak preprosto sledijo temu, kar njihovi fantje, vrstniki ali celo starejši od njih želijo, in da je to tisto, kar morajo narediti.”

Fant jo je povabil v hotel, zadrogiral in prodal

Munc je predstavila tri primere (skorajšnje) prostitucije mladostnic, s katerimi so se srečali v združenju. “Dekle je pri 17 letih spoznalo fanta, s katerim sta si bila všeč, zato sta začela razmerje. Potem jo je fant spraševal, ali bi se strinjala s kakšnimi bolj neobičajnimi spolnimi praksami, kar je vztrajno zavračala. Potem jo je povabil v hotel, kjer naj bi imela oddih. Tam je doživela to, da so jo omamili, fant pa jo je prodal starejšemu moškemu, bila je posiljena,” je opisala. Dekle je prihajalo iz slabe družinske situacije, doma se je srečala z nasiljem in spolno zlorabo. “Nima socialne mreže, kjer bi se čutila podprto in sprejeto,” je opisala.

Otrok v stiski
Otrok v stiski (Foto: PROFIMEDIA)

“Drugo dekle je staro 15 let. Zdi se ji, da bi bila prostitucija lahko dober vir zaslužka. Želi si profila Onlyfans, ko bo stara 18 let, mogoče že prej. Tudi ona izhaja iz slabih razmer. V družini je imela spolno zlorabo. Trenutno je v zvezi z dekletom in dela za zaslužek, dobiva ponudbe oblastnih moških, če bi bila pripravljena za denar kaj početi s svojim dekletom ali kom drugim.”

V tretjem primeru je društvo preprečilo spolno zlorabo. Prav tako 17-letno dekle je njen partner, ki jo je sicer kontaktiral samo za seks, nenadoma povabil v prestižen hotel. V društvu so ji svetovali, naj fantu raje svetuje srečanje pri njej doma, kar je tudi storila.

Na vprašanje v anketi Društva Ključ, ali so kdaj izvajali spolne aktivnosti v zameno za kaj, je 57 mladostnikov in otrok odgovorilo, da so to storili enkrat, 50 jih je to storilo večkrat, 123 pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti. Med tistimi, ki so odgovorili, da so to že storili, jih je bilo 75 nepolnoletnih, najmlajša je bila v času zlorabe stara 10 let, 26 pa jih je bilo mlajših od 15 let.

Med dečki prostituiranje za drogo

Breda Merela, socialna delavka v Strokovnem centru Višnja Gora, je povedala, da se mladostnikom, ki so nastanjeni pri njih, slabe stvari načeloma zgodijo, ko brez dovoljenja zapustijo zavod. “Ko so otroci na begu, se jim zgodijo stvari, ki so skrb vzbujajoče, zelo škodljive, nevarne. Zahajajo v določeni del Ljubljane, veliko jih pride od tam z izkušnjo posilstva, drogiranja, neprespanih noči. Dogajajo se stvari, ki se ne bi smele, to seveda poskušamo preprečiti,” je povzela.

V primeru bega sicer za mladostnika center ne odgovarja, a v vsakem primeru z nedovoljenim izhodom iz zavoda seznanijo policijo, starše, rejnike, sodišče in pristojni center za socialno delo.

Begi so seveda povezani tudi s prostitucijo med mladimi, saj omogočajo stik z ljudmi, ki se s tem ukvarjajo. “V zadnjem času smo opazili, da fantje po taki izkušnji lažje spregovorijo z nami, če so bili posiljeni, zlorabljeni ali prostituirani med iskanjem droge. Dekleta težje kaj povedo, zato mislim, da je prostitucija deklet bolj skrita. Obenem so nam fantje povedali, da se prostituirajo predvsem zaradi droge, dekleta pa tudi zaradi drugih ugodnosti, ki so visoko na vrednostni lestvici.”

Mladi ne zaupajo policiji

Jasmina Smajić Šupuk iz ljubljanskega centra za socialno delo je povedala, da centri za socialno delo v primeru otroške ali mladostniške prostitucije vsak primer obravnavajo individualno, obravnava pa je celostna in dolgotrajna, lahko traja več let. Mladostniki se vračajo tudi po 18. letu.

Mladostniku oziroma otroku lahko najbolj pomagajo, če se zloraba zazna zgodaj. Navadno imajo dečki z izkušnjo zlorabe zaradi prostitucije več enkratnih srečanj z različnimi osebami, medtem ko so dekleta prostituirana v daljših odnosih.

Obenem ugotavljajo, da mladi ne zaupajo policiji. V okviru raziskave Društva Ključ je samo en mladostnik oziroma otrok prijavil prostitucijo oziroma trgovino z ljudmi. “Tudi z vidika centra imamo zelo različne izkušnje s policijo,” dodaja Smajić Šupuk. Opozorila pa je tudi na kadrovski manko – tako socialnih delavcev kot pedagogov in osebja v zdravstvu.

Andreja Katič
Andreja Katič (Foto: Igor Kupljenik/F.A.Bobo)

Tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič je na posvetu poudarila pomen ozaveščanja javnosti, tudi o tem, da med žrtvami prostitucije niso samo odrasle ženske, ampak tudi mladoletne. Kot pozitiven ukrep je izpostavila hišo za otroke, v kateri lahko otrokom, ki so priče ali žrtve kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, nudijo pomoč in podporo. A je po njeni oceni ta možnost premalo izkoriščena.

Med drugim je napovedala, da v novembru načrtujejo srečanje z nevladnimi organizacijami, kjer bi jim predstavili predloge sprememb kazenskega zakonika in po potrebi tudi zakona o kazenskem postopku, s katerimi bi v nacionalni pravni red prenesli novo direktivo EU o boju proti trgovini z ljudmi, ki uvaja strožja pravila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!