Necenzurirano: Aleš Musar zamolčal za več milijonov evrov premoženja

Slovenija 20. Avg 202411:08 37 komentarjev
Ruska Daca, musar
Aleš Musar pred Rusko dačo (Foto: Žiga Živulović/BOBO)

Aleš Musar po poročanju portala Necenzurirano v premoženjski kartici, ki sta jo zakonca objavila ob kandidaturi Nataše Pirc Musar za predsednico republike, ni razkril vsega premoženja. Zamolčal naj bi lastništvo nad delom zemljišča v Mostah, ki ga je prodal le nekaj dni po zaprisegi soproge. Zanj je dobil tri milijone evrov, denar pa je šel na račun nemškega podjetja.

Aleš Musar je julija 2022, ob najavi ženine kandidature, sporočil, da ima v lasti premoženje, vredno dobrih 3,5 milijona evrov. V premoženjski kartici je navedel, da ima v lasti 260.000 evrov vredno družinsko hišo v Ljubljani, 37.000 evrov vreden delež družinske hiše v Radomljah, okrog 100.000 evrov vreden starodobnik Rolls Royce phantom CI, 10.000 evrov prihrankov v bankah in 800.000 evrov finančnih naložb. Navedel je še, da ima 91-odstotni delež v podjetju Auratus (ki je imelo knjigovodsko vrednost 422.000 evrov in 100-odstotni delež v podjetju Aulon (ki ga je ocenil na 2,1 milijona evrov).

Vendar je njegovo premoženje precej večje, piše portal Necenzurirano. Ob najavi kandidature je bil solastnik zemljišča v Mostah, vrednega 10 milijonov evrov. Tega je Musar pridobil z ugodnim nakupom nekdanje tovarne gradbenih strojev SCT Strojegradnja. Nato pa je zemljišče, tako Necenzurirano, ‘skril’ v bilance podjetja Aulon iz Nemčije.

Le nekaj dni po zaprisegi Nataše Pirc Musar je njen soprog svoj delež zemljišča prodal, zanj pa dobil skoraj tri milijone evrov kupnine. Denar je prejel na račun podjetja iz Nemčije, ki je imelo še konec leta 2021 na računu le dobrih 600 evrov. Zemljišče je kupil poljski investicijski bankir in nekdanji evropski poslanec Cezary Smorszcewski, ki je bil tesno vpet v poslovno omrežje enega največjih ruskih oligarhov Mihaila Fridmana, ki pa ga je Evropska unija kmalu po začetku vojne v Ukrajini sankcionirala, še piše portal.

Po navedbah Necenzurirano naj bi se Musar za posel dogovoril že spomladi 2022, a naj bi z zaključkom počakal na izvolitev soproge. Kaj je Musar storil z denarjem, ni znano, njegovo nemško podjetje namreč bilance objavlja z veliko zamudo.

Bilanco za poslovno leto 2022 je namreč Musar objavil šele pred dnevi, čeprav bi morali po nemški zakonodaji vsi gospodarski subjekti bilance in zaključni račun za nemško davčno upravo pripraviti v šestih mesecih po koncu poslovnega leta. Musar pa je v primeru Aulona to storil 19 mesecev po koncu leta.

Necenzurirano domneva, da je Aleš Musar manjši del kupnine porabil za poplačilo posojila, ki ga je podjetje Ruska dača leta 2021 najelo za nakup tri tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča v Zgornjih Gameljnah, na katerem želita zakonca zgraditi gostinski in nastanitveni objekt. Predsednica Nataša Pirc Musar je sicer julija letos izstopila iz lastništva Ruske dače, njen delež pa je prešel v last Aleša Musarja.

Aleša Musarja in predsednico Pirc Musar smo prosili za odziv. Njune odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje