Organizatorji dogodkov morajo že od danes preverjati pogoj PCT

Koronavirus 23. Jul 202110:34 > 15:591 komentar
Delite:
test na koronavirus
Foto: BOBO

Negativni rezultat hitrega testa po novem velja le 48 ur. Novo pravilo krajše veljavnosti negativnih covidnih testov za udeležbo na prireditvah, verskih obredih in javnih shodih pa začenja veljati že danes. Še naprej pa se morajo enkrat tedensko testirati zaposleni v avtošolah, izpitnih centrih in vozniki v javnem prometu.

Po 23. avgustu testiranje s hitrimi testi, razen za nekatere izjeme, ne bo več brezplačno. Zdaj pa je vlada tudi odločila, da bo od takrat dalje v tistih dejavnostih, kjer je za necepljene oziroma neprebolevnike obvezno testiranje, veljavnost testa krajša kot doslej.

Dodaten strošek za delodajalca ali delavca?

Od 23. avgusta veljavnost presejalnega testa za necepljene zaposlene v tistih panogah, kjer so v stiku s strankami, ne bo več sedem dni, pač pa bo negativni PCR test veljal 72 ur, negativni hitri test pa 48 ur.

Nekateri zaposleni se bodo morali zato po novem v enem tednu testirati kar trikrat. Vlada je sicer odločila, da lahko hitri test stane največ 12 evrov. Dodatni tedenski strošek na zaposlenega bi torej v najslabšem primeru znašal kar 36 evrov. Kdo bi to testiranje plačal – podjetje ali zaposleni sami, še ni znano.

Na Trgovinski zbornici Slovenije pravijo, da obvezno tedensko testiranje zaposlenih ni več zahtevano od 17. junija. “Kakšna bo ureditev po 23. avgustu 2021 zaenkrat še ni znano oziroma vladni odlok še ni objavljen v uradnem listu, zato ga ne moremo komentirati. Vsekakor pa bi v primeru, da bi ta strošek moral nositi delodajalec, za trgovska podjetja, ki so zaradi večmesečnega zaprtja že tako utrpela hudo gospodarsko škodo, to pomenilo dodaten stroškovni udarec,” so povedali za N1.

Glede testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je Poklukar danes dejal, da še pričakujejo usmeritve NIJZ, v skladu s katerimi bodo izvajali presejalne teste. Bodo pa testirali necepljene zaposlene v domovih za starejše in v zdravstvu. Na vprašanje, kdo bo kril to testiranje, pa je dejal, da jih bo kril delodajalec. Naknadno so z ministrstva sporočili, da bo kritje stroškov testov potekalo v skladu z zakonodajo in opredelitvijo strokovnjakov s področja medicine dela, katero delovno mesto je bolj izpostavljeno okužbi.

Hitri testi zanesljivi le 48 ur

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je komentirala, da gre pri tem za povsem “strokovno odločitev, saj je negativen izvid hitrega testa zanesljiv le 48 ur, PCR pa 72 ur, kasneje se zanesljivost zmanjša”. Odgovora na vprašanje, kdo bo kril stroške hitrega testiranja, Logarjeva ne pozna.

Spremembe za kulturne in verske prireditve ter javne shode

Krajša veljavnost covid testov pa od danes do 1. avgusta že velja za udeležbo na kulturnih in verskih dogodkih ter javnih shodih. Vsi našteti bodo od danes dalje morali ob vstopu na prireditev oz. shod preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Poleg tega so organizatorji dolžni na vidnem mestu obvestiti udeležence o pogojih, ki veljajo za udeležbo na dogodku.

Podobno mora tudi organizator javne prireditve ali shoda na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za udeležbo na prireditvi oziroma shodu. Organizator prireditve ali shoda mora preverjanje izpolnjevanja teh pogojev zagotoviti z varnostniki v skladu s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Osebi, ki pogojev ne izpolnjuje, organizator javne prireditve oz. shoda vstopa ne sme dovoliti, so še sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Kot so pojasnili na četrtkovi novinarski konferenci, bodo lahko organizatorji izpolnjevanje enega od PCT pogojev preverjali prek mobilne aplikacije, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Od danes do 1. avgusta velja tudi spremenjeni odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo, ki med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez pogoja PCT dodaja tudi čezmejne delovne migrante, ki živijo največ deset kilometrov zračne razdalje od državne meje.

Nekateri drugi odloki pa začenjajo veljati s ponedeljkom in veljajo do vključno 1. avgusta. Med njimi je odlok glede omejitev na področju voznikov in prevozov ter odlok glede javnega prevoza. Skladno s tema odlokoma bodo morali test na covid-19 še naprej enkrat tedensko opraviti zaposleni v avtošolah, izpitnih centrih za voznike ter pri organizatorjih izobraževanj za poklicne voznike, ki imajo pri tem stik s strankami ter udeleženci šole vožnje, izobraževanj oz. izpitov. Enako velja za voznike v javnem potniškem prometu. Testiranje pa ni potrebno za prebolevnike in cepljene.

Tudi za uporabo žičniških naprav, mora potnik, ki ni cepljen ali prebolevnik, predložiti potrdilo o negativnem testu na covid-19, ki ni starejši od sedmih dni.

Za koga bodo hitri testi še vedno brezplačni?

Med drugim bo država še vedno krila stroške hitrega testiranja za ljudi, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti in za tiste, ki niso prebolele covida-19 oziroma niso polno cepljeni, lahko pa “povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje”.

To so uporabniki zdravstvenih storitev (to so pacienti, ki pridejo na zdravljenje), oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke.

Komentari

Vaš komentar