Dež ne pojenja. Reke ponekod prestopile bregove in zalile hiše

Slovenija 12. Sep 202419:04 > 22:37 0 komentarjev
poplave
Foto: Ines Šalamun/Neurje.si/FACEBOOK

Obilno deževje tudi v večernih urah ne pojenja, nekatere reke so prestopile bregove. Težave so zvečer nalivi povzročili na ponekod na vzhodu in jugovzhodu države, v občini Žalec je meteorna voda poplavila ceste in nekaj objektov.

Današnje deževje, ki je zjutraj zajelo Slovenijo, še kar ni ponehalo.

Z različnih koncev države poročajo o naraslih rekah in zalitih objektih.

V žalski občini v Savinjski dolini je reka Ložnica prestopila bregove in poplavila ceste in zalila nekaj hiš. Zaradi intenzivnih padavin morajo v nekaterih občinah v Savinjski dolini prekuhavati vodo do nadaljnjega.

Po besedah Roberta Vasleta, poveljnika civilne zaščite občine Žalec, so s prvimi intervencijami začeli okoli treh popoldne, ko je voda zalila hišo na območju PGD Velika Pirešica, kjer je voda zalila stanovanjsko hišo.  “Kasneje se je nadaljevalo na območju Šempetra, kjer je meteorna voda zalila industrijski objekt in kasneje še dva stanovanjska objekta,” je pojasnil za N1.

Zaradi močnih padavin so gasilci posredovali na območju Gotovelj in Ložnice pri Žalcu, kjer je voda ogrožala več objektov in zaprla več cest. Kot je še pojasnil Vasle, so okoli 18. ure zaradi večjega števila intervencij organizirali štab gasilskega poveljstva občine ter štab civilne zaščite v ožjem sestavu. Skupno si gasilci danes posredovali 23-krat, največ na območju Drešinje vasi.

Poplave na območju Žalca Poplave na območju Žalca
Poplave na območju Žalca (Foto: CZ Žalec)
Poplave na območju Žalca Poplave na območju Žalca
Poplave na območju Žalca (Foto: CZ Žalec)
Poplave na območju Žalca Poplave na območju Žalca
Poplave na območju Žalca (Foto: CZ Žalec)
Poplave na območju Žalca Poplave na območju Žalca
Poplave na območju Žalca (Foto: CZ Žalec)
Poplave na območju Žalca Poplave na območju Žalca
Poplave na območju Žalca (Foto: CZ Žalec)

Župan Ribnice Samo Pogorelc pa je na Facebooku sporočil, da bodo njihove ekipe na terenu vso noč in da bodo poskrbeli za varnost.

Vodnatost rek je velika in po večini države še narašča, opozarjajo hidrologi Arsa.

Po podatkih Agencije RS za okolje se reke v porečju Savinje, Dravinje in kraške Ljubljanice razlivajo in še počasi naraščajo. Trenutno naraščajo reke v južnem delu države ter Mura, Drava, Sava in Soča. Pretoki rek v severnem in deloma vzhodnem delu države se zmanjšujejo. Upadajo tudi reke v Goriških brdih, ki so v preteklih urah poplavljale. Ponoči bo začela poplavljati Krka.

“Ponoči lahko ob močnejših padavinah narastejo in se razlivajo hudourniki in manjše reke v večjem delu države. Posamezni vodotoki lahko poplavijo,” opozarja Arso. Jutri bodo še naraščale Sava v spodnjem toku, Ljubljanica in reke na vzhodu, ki se lahko razlivajo na običajnih območjih.

Foto: ARSO

“Padavin še ni konec”

Da s padavinami še nismo zaključili, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Pravijo sicer, da tako močnih nalivov, kot smo jih beležili čez dan v Vedrijanu (občina Brda), meteorologi ne pričakujejo. Na Arso so zbrali postaje, ki so v zadnjih 12 urah zabeležile največjo količino padavin. Omenjena postaja v Vedrijanu je zbrala 153 mm, drugod po državi je padlo nekje od 40 do 100 mm dežja. Padavine bodo ponehale jutri čez dan, najkasneje na vzhodu države. Predvsem v severni Sloveniji bo pihal severni veter, burja na Primorskem bo slabela. Hladno bo. Najvišja dnevna temperatura bo od 10 do 13, nekaj stopinj višje, do 18 °C, bo ob morju.

padavine
Foto: Arso

V nekaj urah je reka Reka na jugozahodu Slovenije narasla za nekaj metrov in popolnoma prekrila most, ki je bil tako neprehoden.

Reke so se ohladile

V soboto se bo večina pretokov po državi zmanjševala, le Mura bo še naraščala. Na zahodu bo prevladovala srednja, na vzhodu pa velika vodnatost rek.

Reke so se tudi ohladile. Bohinjsko jezero ima 18 stopinj Celzija, Blejsko jezero 22, morje pa ohranja 26 stopinj.

Na intervencijah je zaradi padavin danes posredovalo 113 gasilskih enot, od tega deset poklicnih. Gasilci so prečrpavali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov stanovanj, trgovskih centrov, gradbenih jam, vrtnarij, vrtcev in osnovnih šol, ob tem pa so objekte preventivno zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Skupaj z delavci komunalnih podjetij so čistili prepuste in odtoke ter čistili vozišča zaradi nanosov kamenja, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!