Nepopisna gneča pred zdravstvenim domom: pacienti čakali v dolgi vrsti

Slovenija 30. Sep 202413:45 30 komentarjev

V Zdravstvenem domu (ZD) Slovenska Bistrica je delo začela nova družinska zdravnica Marija Osovnikar, zato se je pred poslopjem zdravstvenega doma že od zgodnjih jutranjih ur vila dolga kolona ljudi, ki so čakali na vpis. Direktorica ZD Slovenska Bistrica Urška Sedmak je za N1 dejala, da so vsa prosta mesta že zapolnjena, ob tem pa je bilo od pacientov slišati kar nekaj negodovanja. Mnogi so se v vrsto postavili že dve uri pred odprtjem vpisa.

Pred Zdravstvenim domom Slovenska Bistrica se je že od zgodnjih jutranjih ur vila dolga kolona ljudi, ki so čakali, da bi se vpisali pri novi družinski zdravnici, ki je danes tam začela delo. Na spletni strani slovenjebistriškega zdravstvenega doma je mogoče prebrati razglas, da bo vpis pri novi zdravnici družinske medicine potekal danes med 7. in 20. uro.

Kot je za N1 dejala direktorica Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica Urška Sedmak, so vpis pacientov pri novi zdravnici družinske medicine Mariji Osovnikar že zaključili, ker so zapolnili vsa predvidena mesta. “Pričakovali smo tako ogromen naval novih pacientov, zato smo organizirali tri vpisna mesta, predvidevali pa smo, da bi vpis potekal danes ves dan in še v naslednjih dneh, do zapolnitve 1.895 glavarinskih količnikov. Mesta pa so zdaj že zapolnjena,” je pojasnila Sedmak.

Dodala je, da je na vpis pri novi zdravnici čakalo veliko ljudi, vsi pa zaradi zapolnitve mest ne bodo vpisani. Zaradi tega je bilo mogoče čutiti kar nekaj nejevolje in negodovanja med čakajočimi.

Glavarinski količniki, s katerim opisujejo obremenjenost družinskih zdravnikov, ne predstavljajo števila bolnikov, ki so opredeljeni pri zdravniku. Število količnikov na bolnika namreč odraža predvidevanje, kako pogosta in zahtevna bo njegova obravnava.

Glavarinski količnik 1.895 pomeni okoli 1.300 pacientov.

Iz Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica sta pred meseci odšli dve zdravnici družinske medicine. V pokoj je odšla koncesionarka Tanja Pavlovič, na delo v Maribor pa takratna strokovna direktorica zdravstvenega doma Alenka Antolinc Košat. So pa po teh dveh odhodih v tamkajšnjem zdravstvenem domu zaposlili dve specialistki družinske medicine: Marjetko Mlinar in Svjetlano Rajković.

Današnjo gnečo za vpis k novi zdravnici družinske medicine direktorica zdravstvenega zavoda Urška Sedmak pripisuje predvsem temu, da so mnogi pacienti pred meseci ostali brez osebnega zdravnika.

“Večina teh pacientov je bilo pacientov upokojene koncesionarke dr. Pavlovič. Njena koncesija za zdaj še ni podeljena. Nekaj pacientov pa je ostalo še od dr. Antolinc Košat, ki je odšla maja letos,” je dejala Sedmak. Ob tem je dodala, da novi specialistki družinske medicine nista zaposleni za polni delovni čas, vsaka od njiju je prevzela dan in pol dela na teden, skupno pa ta ambulanta deluje tri dni tedensko.

Na vprašanje, ali je današnja gneča pred zdravstvenim domom povezana tudi s tem, da mnogi na Štajerskem nimajo izbranega osebnega zdravnika, je Sedmak odgovorila: “Mislim, da je. Na naši spletni strani smo imeli objavljeno, da vpisujemo nove paciente. Sem pa niso prišli zgolj pacienti občin Slovenska Bistrica, Makole, Oplotnica in Poljčane – torej pacienti, ki so pred tem gravitirali k našemu zdravstvenemu domu – ampak se je to razširilo na širše območje.”

Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica (Foto: BOBO)
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica (Foto: BOBO)
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska bistrica
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica (Foto: BOBO)
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska bistrica
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica (Foto: BOBO)
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska bistrica
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica (Foto: BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje