Nepridiprav množično uničuje ključavnice lokalov v središču Ljubljane

Slovenija 28. Avg 202405:17 11 komentarjev
Ljubljanica in stara Ljubljana
Stara Ljubljana (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na policiji so v zadnjem obdobju obravnavali okoli 30 primerov, v katerih so nepridipravi poškodovali oziroma uničili ključavnice trgovin in gostinskih obratov v središču Ljubljane. Policija je v treh primerih identificirala storilca.

Med letošnjim poletjem več trgovin in lokalov v središču prestolnice tarna nad tem, da so jim neznani storilci poškodovali ključavnice, s katerimi imajo predvsem zvečer in ponoči zaklenjene svoje lokale.

Eden od zaposlenih v trgovini v starem delu Ljubljane je za N1 opisal, da jim v zadnjih dveh mesecih zaradi omenjenih težav štirikrat ni uspelo pravočasno odpreti trgovine. Kot poudarja, je neznanec med 21. uro zvečer in 10. dopoldne v ključavnico potisnil različne snovi in materiale – od sekundnega lepila do kovinskih žebljičkov in zobotrebcev.

“Vsakokrat smo poklicali policijo in ključavničarja, ki je odprl trgovino in zamenjal ključavnico. Tako smo morali v tem času trikrat zamenjati ključavnico,” je opisal. V enem od primerov so policijo klicali tudi, ker je neznanec poškodoval zunanjo razsvetljavo trgovine.

Policija v treh primerih identificirala storilca

V zadnjem obdobju so na Policijski upravi (PU) Ljubljana zaznali več podobnih primerov. Samo na območju središča Ljubljane so policisti namreč obravnavali okoli 30 primerov poškodovanih najrazličnejših ključavnic, odpiralnih senzorjev vhodnih vrat, vrtov, lokalov in trgovin.

Pri večini kaznivih dejanj je storilec v ključavnice zatikal različne predmete, ki jih iz ključavnice ni mogoče odstraniti, zato so ključavnice neprimerne za uporabo.

Čeprav je po navedbah PU Ljubljana preiskava tovrstnih kaznivih dejanj zapletena, je policistom v treh primerih na podlagi posnetkov nadzornih kamer uspelo identificirati storilca. V vseh treh primerih gre za istega osumljenca, zoper katerega so podali kazenske ovadbe na pristojno državno tožilstvo zaradi storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje lastnine, so potrdili za N1.

Foto: Petar Peric/BOBO

Kaj priporoča policija?

S policije lastnikom svetujejo zaščito premoženja z upoštevanjem preventivnih ukrepov, denimo uporabo videonadzornih sistemov, alarmnih sistemov, pametnih ključavnic in podobno. Že samo opozorilo o videonadzoru po njihovih navedbah v veliko primerih odvrne storilce od povzročitve kaznivih dejanj.

Vse, ki kljub temu postanejo žrtve kaznivih dejanj, policija poziva k prijavi na najbližjo policijsko postajo ali na številko 113.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje