Nespametno početje na avtocesti: vozniki samo poleti zbili že pet pešcev

Črna kronika 30. Avg 202413:19 0 komentarjev
Hoja po avtocesti
Foto: Zavod Ustvarimo reševalni pas/Facebook

Zgolj letos poleti so vozniki na slovenskih avtocestah zbili že pet pešcev, zato Dars opozarja, da je hoja po avtocesti prepovedana in zelo nevarna. Nazadnje smo bili lahko priča neodgovornemu početju v sredo, ko se je na štajerski avtocesti zgodila prometna nesreča, vozniki v zastoju pa so zapustili svoje avte in se odpravili na nasprotni pas, od koder so opazovali dogajanje.

Nazadnje smo bili lahko nespametnemu početju priča v sredo, ko se je na štajerski avtocesti med priključkoma Slovenska Bistrica jug in Slovenska Bistrica sever proti Mariboru zgodila huda prometna nesreča. Avtocesta je bila za kratek čas zaprta v obe smeri, saj so morali pristojni zagotoviti prostor za pristanek helikopterja.

V nesreči so se namreč poškodovali trije ljudje, ki so jih na zdravljenje odpeljali v mariborski klinični center.

Medtem ko so gasilci, reševalci in policisti hiteli reševati življenja, pa sta se dva moška, ki sta očitno čakala v zastoju, odpravila iz svojega vozila. Preskočila sta dvojno ograjo in si dogajanje ogledovala z drugega dela avtoceste.

“Ne le dvojne odbojne zaščitne ograde, firbec je prestopil tudi mejo zdravega razuma,” so zgroženi zapisali v zavodu Ustvarimo reševalni pas na avtocestah. Ob tem so znova opozorili, da sta preskakovanje in hoja po kateremkoli delu avtoceste smrtna nevarna.

Zdaj se je oglasil še Dars, ki je zgolj v letošnjem poletju zabeležil že pet nesreč, ko so vozniki na avtocesti zbili pešce.

“Hoja po avtocesti oziroma njeno prečkanje je prepovedano in izredno nevarno. Ob tem opozarjamo tudi na primere nepravilnega ravnanja ob ustavljanju vozila na odstavnem pasu avtoceste zaradi okvare. Mnogokrat namreč vozniki hodijo po vozišču, s tem pa ogrožajo sebe in ostale udeležence v prometu. V primeru okvare in zaustavitve vozila naj gredo nemudoma vsi potniki iz vozila za varovalno ograjo in od tam pokličejo pomoč,” so pozvali.

Kako hitro se lahko zgodi nesreča, so ponazorili s konkretnim primerom. Pri hitrosti 130 kilometrov na uro voznik v samo eni sekundi prevozi več deset metrov, njegov reakcijski čas pa znaša okoli dve sekundi, če promet spremlja. To v praksi pomeni, da lahko voznik pešca na avtocesti opazi prepozno, vsak nepredviden odziv posameznika pa lahko vodi tudi do nesreče s hujšimi posledicami.

Kako postopati, če se vam na avtocesti pokvari avto?

Če morate na avtocesti iz svojega vozila vseeno izstopiti – gre za primere, ko se vam pokvari avto — na Darsu svetujejo, da poskrbite za svojo varnost:

– prižgite varnostne utripalke,
– nadenite si odsevne jopiče,
– preden izstopite iz vozila, se prepričajte, da je to varno,
– ves čas bodite pozorni na promet okoli sebe in se čim prej umaknite za varnostno ograjo, kjer boste počakali na prihod intervencijskih služb,
– bodite pozorni, da za ograjo ni strmega pobočja ali prepada,
– v najkrajšem času pokličite prometnoinformacijski center na številko 1970.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!