Nad Slovenijo več močnejših neviht: veter odkrival strehe, ponekod tudi toča

Slovenija 02. Avg 202411:45 > 20:18 0 komentarjev
Toča je padala na območju Strojne na Koroškem. (Foto: Koroška čveka/FACEBOOK).

Državo so znova zajele močnejše nevihte, agencija za okolje je zaradi pričakovanega burnega dogajanja za večino Slovenije izdala oranžno opozorilo. Predvsem s severovzhoda poročajo o močnejših nalivih z vetrom, ponekod je padala tudi toča.

Ozračje nad Slovenijo je nestabilno, zato je tudi današnje popoldne nevihtno.

Prva močnejša nevihtna linija je po 18. uri iz smeri Avstrije zajela sever države, iz Štajerske, Koroške in delov Pomurja že poročajo o močnejših nalivih s sunki vetra, z Raven na Koroškem poročajo o toči. Kot piše Uprava RS za zaščito in reševanje, o posledicah neurij za zdaj poročajo iz občin Slovenska Bistrica, Lenart, Šentilj, Kungota, Sveta Ana, Cerkvenjak in Pesnica, kjer je močan veter podiral drevesa. V Sveti Trojici pa je odkril tudi nekaj streh na stanovanjskih in gospodarskih poslopjih. Arso je najmočnejši sunek vetra izmeril na Koroškem, in sicer 88 kilometrov na uro v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.

Nato so nevihte zajele tudi dele osrednje Slovenije, zlasti območje jugovzhodno in vzhodno od Ljubljane. Tudi tam radarska slika kaže na veliko verjetnost toče.

Večina države obarvana oranžno

Na agenciji za okolje (Arso) so dopoldne pojasnili, da v višinah proti Alpam priteka dokaj vlažen zrak, spodnje plasti ozračja pa so segrete. Prve nevihte so nastale v hribovitih predelih, proti večeru pa jih je bilo vse več. Meteorologi so zaradi možnosti nastanka močnejših neviht s točo za popoldne in zvečer izdali oranžno opozorilo pred nevihtami. Na Primorskem je od 18. ure dalje v veljavi rumeno opozorilo pred nevihtami. Obe opozorili bosta v veljavi do polnoči.

“Lokalno so možni močnejši nalivi s točo, močnejši piši vetra in udari strel. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare,” opozarja Arso.

V primeru, da ste v času nevihtnega dogajanja na odprtem, na agenciji svetujejo, da se ne zadržujete pod drevesi ali daljnovodi, niti v bližini hudourniških vodotokov. “Ne parkirajte pod drevesi,” dodajajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!