Nad Slovenijo več neviht: spremljajte, kako se premikajo

Slovenija 07. Jun 202415:23 > 18:08 0 komentarjev
RADARSKA SLIKA
Približujejo se nevihte iz Avstrije (Foto: ARSO)

Nad Slovenijo sta popoldne potovali močnejši nevihtni celici, ki sta prišli iz Avstrije. Burno je predvsem na severovzhodnem delu države, kjer je poleg močnih sunkov vetra in nalivov ponekod padala tudi toča.

Iznad Avstrije se proti Sloveniji premikajo močne nevihte.

Zaradi možnosti toče, močnejših sunkov vetra in nalivov je Agencija RS za okolje (Arso) za severovzhod države izdala oranžno opozorilo, medtem ko za večji del Slovenije velja rumeno vremensko opozorilo. “Če so v preteklih dneh nevihte povzročale predvsem močne nalive, tokrat lahko prinesejo tudi točo in močnejše sunke vetra,” opozarjajo meteorologi.

Ob napovedanih nevihtah lahko danes in jutri za krajši čas hitro in močno narastejo manjši vodotoki in hudourniki, možno je zastajanje padavinske vode.

Poglejte, kako se premikajo padavine.

Radarska slika padavin prava

(Če se vam radarska slika ne prikaže, jo lahko pogledate na spletnih straneh agencije za okolje.)

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako v poletnem času to ob 9.00 po našem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!