Huda ura: toča razbijala avte, veter odkrival strehe in lomil drevesa

Slovenija 01. Jul 202411:14 > 20:42 0 komentarjev
nevihtni sistem
Foto: Arso

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Največ škode so neurja povzročila na Dolenjskem, kjer je padala debela toča. Gasilci so bili na terenu v več krajih po državi, saj je veter odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda pa zalivala objekte. Zaradi burnega vremenskega dogajanja je Arso za celotno državo izdal oranžno vremensko opozorilo. Ob plohah in nevihtah je možno hitro naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek, so opozorili.

Nevihte, ki so zjutraj nastale v Furlaniji – Julijski krajini, so se dopoldne pomaknile najprej nad severozahodno Slovenijo in nato proti vzhodu. Razvile so se tudi nove nevihtne celice.

Burno vreme se je nadaljevalo čez dan. Zvečer so močnejše nevihte nastale v okolici Nove Gorice, Tolmina in Kranja ter se pomaknile proti severovzhodu, spremljali so jih močni nalivi, sunki vetra in toča. Nevihte so nastale tudi na območju severnega Jadrana in Slovenske Istre. Nevihtni celici, ki sta nastali nad severno Primorsko, sta se združili v večji sistem, ki se je neto pomaknil nad osrednjo Slovenijo. V bližini Postojne, Velikih Lašč in Mirne Peči so nastale močnejše nevihtne celice, ki so potovale proti severovzhodu.

Bilo je tudi nekaj močnejših nalivov, v Kranju je padlo 33 mm, v Novi vasi na Blokah pa 24 mm dežja. V Kranju je padala tudi toča, je videti iz posnetkov, ki nam jih je poslal bralec.

Popoldne huda ura na Dolenjskem

Meteorologi so ob prehodu danes najmočnejše popoldanske nevihte čez Dolenjsko napovedali veliko verjetnost toče, močnih nalivov in sunkov vetra. Napovedi so se žal uresničile, toča je na Dolenjskem povzročila veliko škodo, razbijala vetrobranska stekla avtomobilov in potolkla pridelek, o čemer lahko več preberete tu.

“Nevihto, ki je prešla Dolenjsko je od Ljubljane do Krškega spremljalo kar 887 udarov strel. Skupno v Sloveniji pa danes preko 2000 udarov,” so zapisali pri neurje.si.

Toče je bilo ponekod toliko, da so jo morali kidati in pometati. Spodnji posnetki so iz kraja Veliki Gaber, ki leži med Ivančno Gorico in Trebnjim.

Supercelična nevihta je zajela območje severno od Novega mesta, pri čemer je blizu Šentvida padala toča s premerom vsaj dva centimetra.

Prometne kamere
Foto: Promet.si

Supercelična nevihta je potovala v loku in zavijala desno, kar je dokaj značilno za supercelične nevihte na severni polobli, so za STA pojasnili na Arsu. Po prehodu Slovenije je tudi na Hrvaškem padala toča.

Nevihta, ki je potovala od Postojne preko Ivančne Gorice, Trebnjega in Novega mesta in jo je spremljala tudi toča, je popoldne oslabela. Najmočnejši sunek vetra so izmerili v Novem mestu, in sicer 63 kilometrov na uro.

Še en pas neviht se je pomikal od Lesc oz. Ljubljane proti severovzhodu in je zajel območje Velenja, kjer so ob ujmi zabeležili 28 milimetrov dežja. V Velenju in Šmartnem ob Paki so posredovali gasilci. Na postaji Radegunda v občini Mozirje so v zgolj 30 minutah zabeležili 26 milimetrov padavin, na Rogli pa 21 milimetrov.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je v Grosupljem močan veter odkril nekaj stanovanjskih objektov, v Sevnici v naselju Pavla vas pa je zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Požar je uničil deset kvadratnih metrov ostrešja, pogasili pa so ga gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tržišče, Sevnica, Šentjanž in Krmelj.

Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO
Škoda po neurju Škoda po neurju
Foto: BOBO

Močno deževje je zalilo več objektov ter večnamenskih dvoran, meteorna voda je zalila tudi vozišča in sprožila nekaj plazov. Močan veter pa je podiral drevje, drogove elektrodistribucije in odkrival strehe stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Uprava za zaščito in reševanje je čez dan skupno zabeležila 193 dogodkov v 31 občinah, aktiviranih je bilo 66 prostovoljnih gasilskih enot in štiri poklicne. Gasilci so prečrpavali vodo iz zalitih prostorov objektov, s protipoplavnimi vrečami zaščitili več objektov, očistili prepuste, občanom nudili pomoč pri zaščiti poškodovanih ostrešij in odstranjevali podrta drevesa.

toča dolenjska
Foto: neurje.si, Facebook

V Cerknem je veter podrl več dreves, eno od njih je padlo na stanovanjski objekt. Veter je odkril nadstrešek hiše, na vozišče pa se je vsula obcestna brežina.

Meteorna voda je težave povzročala v Medvodah in v Ivančni Gorici, kjer je zalila nekaj stanovanjskih in gospodarskih objektov, močan veter pa je podrl nekaj dreves. V Kamniku je zalilo nekaj stanovanjskih objektov in kamp. Meteorna voda je zalila tudi nekaj stanovanjskih objektov v Medvodah in Ljubljani.

toča trebnje
Toča v Velikem Gabru pri Trebnjem (FOTO: Marjetka Perme)

Za celotno Slovenijo velja oranžno vremensko opozorilo

Zaradi napovedanih neviht je Arso za danes za celotno državo izdal oranžno vremensko opozorilo.

Glede ukrepov v takšnem vremenu prebivalcem svetujejo, da v primeru, če njihovega območja še ni zajela nevihta, zaščitijo svoje imetje. Če pa so v naravi, če morda kampirajo, naj se umaknejo v bolj varno zavetje.

Ob napovedanih nevihtah so hidrologi Arsa opozorili, da bodo čez dan, zvečer in v prvem delu noči ob plohah in nevihtah prehodno hitro naraščali posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke v več delih Slovenije. Možna bodo razlivanja vodotokov in zastajanje padavinske vode. Pretoki rek bodo zvečer in v noči na torek veliki, zlasti v severni in vzhodni Sloveniji. V naslednjih dneh bodo reke večinoma upadale.

Arso vode
Foto: Agencija za okolje

Ne ustavljajte pod nadvozi

Ob napovedanih neurjih so v Zavodu Reševalni pas opozorili na varnost v prometu. Na družbenem omrežju X so voznike pozvali, da če jih neurje ujame med vožnjo po avtocesti oziroma hitri cesti, povečajo varnostno razdaljo, zmanjšajo hitrost, prižgejo dnevne luči in meglenke samo, če je vidljivost manj od 50 metrov. “Nikar ne ustavljaj pod nadvozi in v predorih,” so opozorili, saj to ni samo nevarno, ampak tudi prepovedano. Nekateri vozniki opozoril znova niso upoštevali, je videti iz objav na družbenih omrežjih.

Toča tudi na Hrvaškem

Nevihte so danes popoldne dosegle tudi dele Hrvaške, kjer je državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) zaradi nevarnosti neurij izdal rdeče vremensko opozorilo za območje Zagreba in Osijeka. Nevihta je hrvaško prestolnico v glavnem zaobšla, dežurne službe pa so imele največ dela z odpravljanjem posledic močnega vetra. Nevihte so v popoldanskih urah zajele osrednji ter severni in severozahodni del Hrvaške. Zagreb je slabo vreme doseglo okoli 15. ure. Preglavice je povzročal zlasti silovit veter, ki je podiral drevesa in lomil veje, zaradi česar so nastale težave v prometu.

Štab hrvaške civilne zaščite je na družbenem omrežju X sporočil, da so dežurne službe prejele okoli 30 prijav. Prišle so predvsem iz zahodnega dela Zagreba, nanašale pa so se zlasti na odkrite strehe, poškodovane dimnike ter padce vej na električne vode, ceste in vozila. V nekaterih krajih v okolici Zagreba so močan veter po poročanju lokalnih medijev spremljale tudi obilne padavine in toča.

Kakšno vreme bo v prihodnjih dneh?

Vremensko dogajanje se bo umirilo v drugem delu noči na torek. Jutri zjutraj bo po nekaterih kotlinah nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem do 19 stopinj Celzija. Čez dan bo vreme spremenljivo oblačno, možna bo kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, na Primorskem do 28 stopinj Celzija.

V sredo bo pretežno oblačno. Predvsem na severozahodu bodo občasno nastajale manjše krajevne padavine. V četrtek bo več sonca, popoldne bo lahko nastala kakšna ploha, napovedujejo na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!