Nevihte že nad Slovenijo: poglejte, kako se premikajo

Slovenija 01. Avg 202413:19 > 15:29 1 komentar
radarska slika 010824
Foto: ARSO

Agencija za okolje je za vso državo izdala oranžno opozorilo pred nevihtami. Po državi se že pojavljajo prve nevihte. Poglejte, kje nastajajo in kako se premikajo po Sloveniji.

Ponekod po državi že nastajajo prve nevihte. S Kočevskega poročajo tudi o manjši toči. Toča je zajela tudi nekatere dele prestolnice in širše območje severno od Ljubljane, nam je sporočila bralka.

Meteorologinja Eva Bezek je za N1 napovedala, da bodo med popoldnevom nevihte nastajale povsod po Sloveniji, ker imamo pregreto ozračje. Nevihte bodo z zmerno hitrostjo nato potovale proti vzhodu, možnosti zanje so po celotni Sloveniji.

To pa bo šele začetek vremensko burnega dneva: zvečer nas bo iz Italije dosegla večja organizirana nevihta, ki pa bo s seboj prinesla zelo močne sunke vetra.

Na Primorskem, predvsem ob obali, bodo možni zelo sunki vetra, tudi nad 100 kilometrov na uro, je še dejala Bezek.

Na spodnji radarski sliki padavin spremljajte, kako se premikajo padavine.

Radarska slika padavin prava

(Če se vam radarska slika ne prikaže, jo lahko pogledate na spletnih straneh agencije za okolje.)

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako v poletnem času to ob 9.00 po našem času.

Petek bo spremenljiv, popoldne bodo spet možne plohe in nevihte, najverjetneje pa ne bo tako intenzivno kot danes na Primorskem. Nas bo pa še ena fronta prešla v noči na soboto, ko bodo spet možne nevihte. Podrobnejšo vremensko napoved pa si preberite v članku Ozračje je pregreto, prihajajo nevihte: “Na Obali bo nocoj nevarno”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje