Nevihtna linija se bo v naslednjih urah krepila

Slovenija 09. Sep 202406:54 > 07:28 0 komentarjev
vreme, nevihta
Foto: Milos Vujinovic/BOBO

Sinoči so celotno Slovenijo zajele nevihte. Te se bodo danes dopoldne še krepile, nato pa oslabele. Arso je zaradi možnega naraščanja hudourniških vodotokov za zahod države razglasil oranžno hidrološko opozorilo. Zaradi padavin se lahko ponekod na cestah zadržuje večja količina vode, zato na prometnoinformacijskem centru voznike pozivajo k upoštevanju varnostne razdalje in prilagoditvi hitrosti.

V nedeljo zvečer so Slovenijo z zahoda zajele prve močnejše nevihte. Linija se je pomikala proti severovzhodu države in je slabela, v današnjem dopoldnevu pa bi se po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) lahko znova okrepila.

V Idriji je sinoči v pol ure padlo 24,4 milimetra dežja. Ponoči je ponekod padlo med 40 do 50 milimetrov padavin, krajevno tudi do 80, je za Radio Slovenija zjutraj povedal dežurni prognostik Timotej Kozelj.

Ob okrepljenem deževju je mogoče zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, a z Uprave RS za zaščito in reševanje ne poročajo o večjih težavah. Podrto drevo sicer ovira promet na cesti Bled – Bohinj pri soteski. Zaradi padavin je lahko ponekod na cestah večja količina vode, zato prometnoinformacijski center svetuje, naj vozniki prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo.

Ob nevihtah z nalivi bodo hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke ter hudourniki v več delih države. Večja verjetnost za ta pojav bo v zahodni polovici države, pozneje pa tudi v večjem delu osrednje in južne Slovenije. Arso je za celotni zahod države in Dolenjsko izdal oranžno hidrološko opozorilo.

Kot je za N1 v nedeljo zvečer dejal Blaž Šter z Arsa, nas bo danes fronta prešla, padavine pa bodo oslabele. Popoldne ponovno lahko pričakujemo nekaj dežja. “Ampak ponedeljkovo dogajanje naj ne bi bilo tako silovito kot ponoči,” je dejal.

V četrtek lahko pričakujemo dokončen “zlom poletja”. Najverjetneje se bodo s tem poslovile temperature nad 30 stopinj Celzija. Najbolj sveže bo najverjetneje v petek, ko bodo temperature le nekaj nad 10 stopinjami. V gorah lahko zapade prvi sneg. Konec tedna bo znova topleje, že v nedeljo lahko pričakujemo temperature okoli 20 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!