Nad Slovenijo so se razbesnele nevihte, ponekod padala kot oreh debela toča

Slovenija 12. Jul 202415:02 > 19:44 3 komentarji
toča
Fotografija je simbolična (Foto: Neurje.si)

Nekatere dele države so popoldne zajele močne nevihte, ki so jih spremljali nalivi, sunki vetra, ponekod je padala tudi kot oreh debela toča. Na Arsu so zaradi neviht izdali oranžno vremensko opozorilo za severovzhodno in osrednjo Slovenijo.

Popoldne sta Slovenijo prešla nevihtna sistema. Prvi je nastal nad Furlanijo – Julijsko krajino in se pomaknil nad zahodno Slovenijo. Nad osrednjo Slovenijo je pozneje nastala nova nevihtna linija, ki je prešla Slovenijo v smeri proti vzhodu. Nevihte so spremljali močni nalivi in sunki vetra. Za zdaj ni poročil o večji gmotni škodi, ljudje iz različnih delov države pa poročajo o toči, na območju Trbovelj in Hrastnika je padala tudi kot oreh velika.

Na radarski sliki spremljajte, kako se nevihte premikajo po Sloveniji. 

Na Arsu so zaradi neviht izdali oranžno vremensko opozorilo za severovzhodno in osrednjo Slovenijo. Zaradi krajevnih nalivov lahko na manjših območjih pride do zastajanja padavinskih in zalednih voda ter porasta hudourniških vodotokov. V prihodnjih urah je največja verjetnost za ta pojav v zahodni in severni Sloveniji.

Zaradi velike toplotne obremenitve danes za celo državo velja oranžno opozorilo, prav tako v soboto in nedeljo – izjema je le severozahodna Slovenija, kjer bodo temperature za odtenek bolj vzdržne.

V soboto bo delno jasno, popoldne bodo nastale posamezne nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici Slovenije. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 23, najvišje dnevne od 28 do 33, na jugovzhodu do 35 stopinj Celzija. Sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev, predvsem v zahodni Sloveniji so v popoldanskem času možne močnejše nevihte.

V nedeljo in ponedeljek bo precej jasno in še naprej vroče.

Meteorologi opozarjajo, da lahko visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, stroka odsvetuje velike fizične napore. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje