Nevladniki ob težavah Teša: Ne dovolimo, da nas politika pelje žejne čez vodo

Slovenija 03. Sep 202414:30 0 komentarjev
Termoelektrarna Šoštanj
Foto: Aljaž Uršej/N1

Greenpeace Slovenija je z drugimi civilnodružbenimi organizacijami pred več kot desetletjem glasno opozarjal na vse anomalije v zvezi s projektom Teš 6, se je na sporočilo ministrstva, da pripravljajo interventni zakon za preprečitev stečaja Teša, odzvala ta nevladna organizacija. Ob tem so povlekli vzporednice z načrtovanim projektom Jek 2.

Vzporednice z netransparentno in nedemokratično držo politike pri projektih šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in (Jek 2) so več kot očitne, je dejala Sara Kosirnik iz organizacije Greenpeace Slovenija. “Odgovornost odločitve o gradnji strateškega infrastrukturnega projekta, težkega več deset milijard, se brez demokratičnega dialoga na izsiljenem prihajajočem referendumu prelaga na državljane,” je dodala.

Kot je izpostavila, gre pri projektu Jek 2 za desetkrat večjo investicijo “in posledično tudi za desetkrat večje morebitne posledice za javne finance in nenazadnje za državljane in državljanke”. “Ne bomo dovolili, da nas politika zopet pelje žejne čez vodo,” so Kosirnikovo povzeli v sporočilu za javnost. Na Greenpeace Slovenija menijo, da državno poroštvo v primeru Jeka 2 ne sme biti na mizi kot ena izmed možnosti, temveč naj se projekt financira izključno z zasebnim kapitalom.

“Sprevrženo je, da bi se država v projekt Jek 2 vpletla z državnim poroštvom, ki bi Sloveniji okrog vratu zavezal mlinski kamen in potencialno zaustavil vse ostale investicije v rešitve in projekte, ki so edina prava rešitev ne le za podnebno krizo, temveč tudi za resnično blaginjo ljudi – v ukrepe energetske učinkovitosti, pospešeno vlaganje v obnovljive vire energije in v preobrazbo mobilnostnega sistema,” je še dodala Kosirnik.

Od vlade zahtevajo, da denar za krpanje finančne luknje Teša (in premogovnika Velenje) v nobenem primeru ne gre v škodo načrtovanim in prihodnjim investicijam prepotrebnih za zeleni prehod, temveč se denar za poplačilo dvemiljardne luknje zagotovi iz dobičkov energetskih podjetij.

Prav tako vlado pozivajo, naj celovito in konkretno pojasni, kako bo zaščitila državljane pred enakim scenarijem v primeru projekta Jeka 2. Od vlade zahtevajo, da se opredeli do instituta državnega poroštva v primeru Jeka 2 in naj predloži jasen odgovor o morebitni udeležbi v investiciji ter tveganjih, ki jih to prinaša za državni proračun in prebivalce Slovenije.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je danes povedal, da se je finančno stanje Teša zaostrilo do te mere, da bi se brez ukrepanja države z letom 2025 začel stečajni postopek. Razmere želijo na reševati z interventnim zakonom, ki bi zagotovil javno službo za oskrbo s toploto. “Scenarij Termoelektrarne Šoštanj, kakršnega smo ga napovedali pred več kot desetletjem, naj nam bo v opomin, kam lahko pripeljejo brezglava politična dejanja in neupoštevanje kritičnih glasov civilne družbe,” so v odzivu še zapisali v Greenpeacu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!