Nevsakdanji prizor: na Kredarici snežno odejo prekrile peščene sipine

Slovenija 10. Jun 202417:58 2 komentarja
sipine, puščavski prah
Foto: Arso

Puščavski prah, ki ga je zaneslo v naše kraje, je razlog, da se je sneg na Kredarici obarval oranžno, pa tudi stopil se bo prej, kot bi se sicer.

Kot smo poročali, je te dni v Evropo znova zaneslo velik oblak puščavskega prahu. Pas se je raztezal vse od Alžirije, preko Sredozemskega morja, čez Italijo in Padsko nižino, Slovenijo in hrvaško obalo. Pretekli konec tedna je bil tako kljub soncu obarvan v bolj sivo-oranžne odtenke.

Puščavski prah leti po zraku nekaj kilometrov visoko. Ponoči in danes so krajevne padavine prah deloma sprale iz ozračja, kar ste morda opazili na svojih vozilih. “Še bolj očitno se vidi puščavski prah na snežni odeji na Kredarici, kjer se ta v kopiči celo zimo in pomlad,” pa so na družbenih omrežjih zapisali vremenoslovci Arsa. Ob taljenju snežne odeje se je prah pokazal na površju. Zaradi njega se bo snežna odeja stalila bistveno prej, morda tudi dva tedna prej, kot bi se sicer, pravijo.

Kot je za N1 pojasnila meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik, so vdori puščavskega prahu medletno različno pogosti. “Letos in lani je bilo precej vdorov, puščavski prah se odlaga in sneg se zaradi temnejše podlage hitreje tali,” je povedala. “Tega prahu ni odpihnilo, niti ga niso odplaknile kakšne močne padavine, zato se je akumuliral.”

V naše kraje prah večinoma zanese, ko v Sredozemlju nastane velik ciklon. Če k nam prihaja zrak z jugozahoda, to je smer s severa Afrike, ciklon tam “pobere” pesek in ga nato odloži pri nas, je še pojasnila Hladnik Zakotnik.

Puščavski prah nas je sicer že zapustil in se premaknil naprej proti vzhodu. Tokratni pojav je bil manj intenziven kot za velikonočne praznike, ko je puščavski prah takrat več dni vztrajal nad Slovenijo in so veljala tudi opozorila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje