Ni PCT, ni vstopa: nasprotnikov ukrepov malo, a ti tudi žalijo in grozijo

Koronavirus 07. Sep 202118:00 > 08. Sep 2021 10:56 1 komentar

V nekaterih kozmetičnih in frizerskih salonih, ki jim je vlada zdaj prvič naložila preverjanje pogoja PCT, včeraj in danes zaznavajo porast odpovedi terminov. Gostinci pa ob širitvi pogoja na terase lokalov opozarjajo tudi na neprijetna srečanja z nasprotniki ukrepov. Vsi pravijo, da je v masi gostov teh malo, a da so toliko bolj glasni: z žaljivkami in celo grožnjami.

Ob naraščajočem številu hospitaliziranih in bolnikov na intenzivni negi vlada širi pogoj PCT. Od včeraj brez potrdila o prebolelosti, cepljenju ali testiranju ne morete sedeti na terasi gostinskega lokala, ne morete v kozmetični ali frizerski salon, tudi ne na nenujni obisk zdravnika.

“Nekatere stranke se strinjajo, nekatere ne. Zaradi tega pride se zgodi kakšna odpoved termina,” nam je o tem, kako od včeraj veljavna zaostrena pravila vplivajo na njihovo delo, povedala Lili, frizerka v enem od ljubljanskih salonov.

V salonu že od začetka epidemije sprejemajo le naročene stranke. Te že po telefonu obvestijo o pogoju PCT, tako da nekatere že takrat povedo, da jih ne bo. 

Podobno nam je povedal drug frizer, ki ni želel biti imenovan. “Ko se stranka naroči, dobi SMS, v katerem piše, da mora izpolnjevati pogoj PCT.” Na vprašanje, kako se stranke na to odzivajo, pa je odgovoril, da nekateri vseeno poskušajo in pošiljajo sporočila, ali lahko pridejo brez izpolnjevanja pogoja, a jih v salonu zavrnejo z odgovorom, da so pravila jasna.

N1/Jakob Murovec

V lokal s 15 dni starim testom

Težje so okoliščine za gostince, kjer seveda gostje večinoma prihajajo nenapovedano. Čeprav je za notranjost lokalov in restavracij pogoj PCT veljal že prej, ga pravzaprav v praksi resneje preizkušajo šele po včerajšnji širitvi na terase. “Do zdaj je večina gostov sedela zunaj, kjer pogoj ni bil potreben. Večjih težav pri preverjanju nismo imeli. Mislim, da bo večja težava pozimi,” nam je dejal eden od natakarjev.

Pri izvajanju je izzivov in težav še veliko, pravijo sogovorniki, gostinci nimajo ne pooblastil ne znanja, da preverjajo istovetnost potrdil, ki jim jih kažejo gostje. Še vedno prihajajo tudi taki z neveljavnimi potrdili. “Pred tedni sem imela gosta, ki mi je pokazal 15 dni star test. 15 dni!” nam v smehu pove natakarica. Na drugi strani, doda, predvsem cepljeni prav z veseljem pomahajo s potrdilom.

Gostinka, ki ne želi biti imenovana, o izvajanju pogoja PCT:

Na njih breme komunikacije z vse bolj jeznimi ljudmi

Ko jih natakar na terasi opozori na pogoj PCT, so včasih odzivi tudi zelo burni. “Nekateri samo odidejo, so pa tudi taki, ki prej zelo glasno povejo svoje mnenje, posamezniki celo zagrozijo z odvetniki in tožbami,” nam je dejal natakar restavracije v starem delu mesta, stoje sredi prazne terase. “Gre za ljudi, ki so bili prej stalni gostje.”

Gostinko, ki ne želi biti imenovana, jezi, da je vlada breme komunikacije z ljudi glede nejasnih in spreminjajočih se pravil prenesla na gostince. “Med gosti so tudi taki, ki so nezadovoljni. To se vidi po tem, da že prej omenjene nalepke z napisom PCT odlepijo z mize in jih moramo stalno lepiti na novo. Tukaj je totalna frustracija ljudi, ki jih to moti, kanalizirana v gostince. Te se zmerja in jih postavlja v vlogo policistov, čeprav to nismo,” nam je dejala.

Na vprašanje, koliko je konfliktov z natakarji, je odgovorila, da v masi vseh gostov ne veliko. “So pa tisti, ki so, po navadi glasni in to povejo. Jeza in gnev se spravi na gostinca in natakarja, ki ni nič kriv, ti pa nimaš kaj.” Celotna izjava v zgornjem videu.