NIJZ: Brez načrta bo obvezno cepljenje ostalo mrtva črka na papirju

Koronavirus 30. Dec 202117:58 > 18:08 0 komentarjev
Cepljenje: porast zanimanja
Žiga Živulović jr./BOBO

Del zdravstvene stroke je v zadnjih dneh izrazil podporo obveznemu cepljenju proti koronavirusu. O tem, kako bi obvezno cepljenje sploh delovalo, pa bi odločil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). A inštitut je včeraj že tretjič odločil, da obveznega cepljenja ne podpira. Težavo vidijo tudi v tem, da ni izdelan implementacijski načrt. "Obstaja velika možnost, da obveza postane mrtva črka na papirju," je NIJZ opozoril za N1.

Obvezno cepljenje proti koronavirusu deli stroko. Del strokovne javnosti je v zadnjih dneh izrazil naklonjenost obveznemu cepljenju, podpirajo ga strokovna skupina za covid, strokovni svet UKC Ljubljana in kolegij infekcijske klinike. Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je za N1 STUDIO dejala, da ni bila vedno zagovornica obveznega cepljenja, a da zdaj nimamo več rezerve.

A obveznemu cepljenju nasprotuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). “Z epidemiološkega vidika je raven precepljenosti slovenskega prebivalstva proti covidu-19 nezadovoljiva,” so poudarili in opozorili, da je nujno doseči čim večjo precepljenost prebivalcev ter še posebej ranljivih skupin. Epidemiologi si ves čas prizadevajo o pomenu cepljenja osveščati v lokalnih okoljih, pozivajo pa tudi k spoštovanju ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa, so zapisali za N1.

“Za čim večjo varnost in zdravje prebivalstva je doseganje čim večje ravni zaščite prebivalstva s cepljenjem najpomembnejši dejavnik,” so opozorili na NIJZ. Posebnega pomena je zaščita tistih, ki imajo večje tveganje za hujši potek bolezni. S tem namreč pred preobremenjenostjo ščitimo tudi zdravstveni sistem. S pojavom omikrona se je sicer vloga cepljenja nekoliko premaknila. Pomen cepljenja je zdaj bistveno bolj zaščita zdravja posameznika in ne samo obvladovanje prenosa okužb.

Bo takšna uredba res povečala precepljenost?

A osrednji pomislek glede obveznega cepljenja pa so neodgovorjena vprašanja o implementaciji tega. Implementacija – pravna podlaga, administrativni postopki, ukrepanje ob odklonitvi cepljenja in restrikcije – ni v pristojnosti epidemiološke stroke, so opozorili na NIJZ. “Ob tem ponovno izpostavljamo vprašanje, ali bo takšna pravna uredba res imela želen učinek na povišanje precepljenosti, za katero si prizadevamo,” se sprašujejo.

Zaradi kompleksnosti teme je v razpravo treba vključiti tudi druge strokovnjake, kot so kliniki, javnozdravstveniki, pravniki, komunikologi in družboslovci. “Področje obveznega cepljenja je treba naslavljati celostno in v širšem komunikacijskem ter družbeno motivacijskem kontekstu. Obveznosti cepljenja ne moremo naslavljati zgolj skozi prizmo zdravstvene stroke, temveč je na številna vprašanja treba odgovoriti tudi z vidika povsem življenjskih in družbenih vprašanj,” so zapisali.

Nijz
Denis Sadiković/N1

O tem so z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem spregovorili tik pred božičnimi prazniki.

Poudarili so, da določbe obveznega cepljenja ni mogoče prenesti iz države na državo, ampak je treba upoštevati specifične značilnosti vsake države.

Pred dolgoročnimi posledicami odločitve o obveznem cepljenju svari tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), so spomnili na NIJZ. “Globalna slika kaže, da tudi po svetu precepljenost ni zadostna, hkrati pa se nekateri predeli sveta soočajo s pomanjkanjem cepiv, kar ne zmanjšuje tveganja za pojav vedno novih različic,” so dodali.

Polovica prebivalcev obveznemu cepljenju nasprotuje

Le 41,2 odstotka prebivalcev se strinja z uvedbo obveznega cepljenja za polnoletne, so na inštitutu navedli rezultate raziskave o pandemski utrujenosti, ki jo izvajajo vsak mesec. Obveznemu cepljenju nasprotuje 48,9 odstotkov vprašanih, ostali se niso opredelili.

Protestni shod anticepilcev
Borut Živulović/BOBO

Med tistimi, ki spoštujejo PCT pogoj, jih obvezno cepljenje podpira 53,7 odstotka, 34,5 odstotka jih je proti. Med tistimi, ki ne izpolnjujejo PCT pogoja, pa jih kar 90,2 odstotka nasprotuje uvedbi obveznega cepljenja.

“To je ne nazadnje pomembno sporočilo javnosti, ki nas opozarja tudi na komunikacijski aspekt naslavljanja te pomembne odločitve. Ob tem dopuščamo možnost kontraproduktivnega učinka na precepljenost v primeru, da se obvezno cepljenje proti covidu-19 sprejme na neustrezen način,” so opozorili za N1.

Odklonilno mnenje do obveznega cepljenja je podal tudi Strokovni svet NIJZ, ki je najvišji strokovni organ inštituta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!