NIJZ: Endemičnost ne pomeni, da je nevarnost koronavirusa zmanjšana

Koronavirus 12. Jan 202219:03 > 20:39 0 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

S širjenjem koronavirusne različice omikron se covid-19 spreminja v endemično bolezen, s katero lahko človeštvo živi, je včeraj sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). Ob tem na NIJZ pojasnjujejo, da endemičnost ne pomeni, da je breme ali nevarnost virusa zmanjšana, pač pa, da je virus stabilno prisoten na določenem geografskem območju.

Ne glede na endemičnost je po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pravo vprašanje, če imunost prebivalstva dosega raven, da zdravstveni sistema obvlada covid-19.

Naslednji tedni ter podatki o pomenu omikrona in vpliva na hospitalizacije bodo osrednji pri prilagajanju ukrepov, ocenjujejo. Ob tem pričakujejo, da dnevne covidne številke in “rekordi” v kratkem ne bodo več imeli osrednje vloge.

Posebna pozornost bo po navedbah NIJZ namenjena stanju v bolnišnicah. V kolikor bo peti val epidemije covida-19 hitro narasel, nato hitro upadel, pritisk na bolnišnice pa bo vzdržen, bo v februarju nujno razpravljati in prilagoditi ukrepe spopadanja s koronavirusom, med njimi denimo dolžino karanten zaradi rizičnega stika z okuženo osebo. “V tem kontekstu bi lahko govorili o endemičnosti, čeprav dejansko temu ni tako in je situacija precej dinamična,” so pojasnili.

Cepljenje
Žiga Živulović jr./BOBO

Cepljenje ima še vedno osrednjo vlogo

Ob tem opominjajo, da ima cepljenje proti covidu-19 osrednjo vlogo zaščite pred resnim potekom okužbe s koronavirusom in hujšimi zapleti bolezni covid-19.

Po vsej verjetnosti lahko pričakujemo, da bo v prihodnje za zagotavljanja dolgotrajne zaščite pred hudim potekom bolezni potrebno redno (letno) cepljenje najbolj ogroženih skupin, podobno kot pri cepljenju proti gripi. Obenem pa bi moralo biti redno cepljenje priporočljivo tudi za ostale skupine prebivalstva, so navedli.

“S povečanjem imunosti populacije – in z omikronom se bo poleg cepljenja pojavilo veliko naravne imunosti – se bomo hitro premikali proti scenariju, ki bo bližje endemičnosti,” je včeraj dejal vodja strategije za cepiva pri Emi Marco Cavaleri. Pri tem je poudaril, da smo trenutno še vedno v pandemiji, in opozoril na ogromno obremenitev zdravstva zaradi porasta števila okužb z omikronom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!