Ninna Kozorog, društvo Humanitarček: “Brez besed, kam tonemo”

Slovenija 29. Nov 202214:16 8 komentarjev
revščina, starejši
Profimedia

Ustanoviteljica in nekdanja predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog tudi sredi noči prejema elektronsko pošto ljudi, ki se nanjo obračajo po pomoč. “Vaš e-mail mi je na CSD dala socialna delavka, ker gre ona zdaj na dopust, pa mi vi lahko vmes zrihtate kaj financ," je prostovoljki pojasnila gospa v stiski. Ob tem se v društvu, kjer prostovoljno delajo dneve in noči, sprašujejo, kdaj si bodo lahko tudi sami privoščili dopust, tako kot zaposleni v državnih institucijah, ki naj bi skrbele za sistemsko pomoč ranljivim, a odgovornost prelagajo na društva.

“Ob 1.04 zjutraj prejmem mail s prošnjo za pomoč gospe, ki potrebuje finančno pomoč, na svoj osebni e-mail. Vidim ga nekaj čez 6.00 zjutraj … Preletim ga. In situacija ustreza prejemu izredne socialne pomoči.” Tako ustanoviteljica in nekdanja predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog na svojem Facebooku opisuje dogajanje. Ob tem se sprašuje, kako je možno, da se je gospa v stiski obrnila nanjo, in to prek njenega osebnega elektronskega naslova. “Saj ne, da bi bil moj email kakšna posebna skrivnost ali zagonetka. A vendar je moj osebni. Za prijatelje. Sodelavce. Za družino,” je zapisala Kozorog, ki se je pred nekaj meseci po 11 letih umaknila iz društva, ki ga je skupaj s sodelavci tudi ustanovila.

Dodala je, da je to že drugo tovrstno sporočilo, ki je prišlo na njen osebni elektronski naslov v le treh dneh. “Ker sem bila v desetletju dela z in za Humanitarček vendarle navajena komunicirati preko društvenega e-maila, me to preseneti. Gospo, ki mi pošlje današnji e-mail nekaj čez 1.00 zjutraj, zjutraj le vprašam, kako to, da ni pisala na društvo,” piše Kozorog v svojem zapisu. “Niso mi odgovorili, pa sem jim pisala že pred vami”, ji je odgovorila gospa v stiski.

Ob tem Kozorog dodaja, da se ni spuščala “v podrobnosti, zakaj prostovoljci ne odgovarjajo V NEDELJO ob 23.00, zakaj bi človek ob 1.00 sploh spal in kakšen je pravzaprav pričakovani rok odgovora”. Je pa gospo vprašala, kje je dobila njen zasebni elektronski naslov in sploh zamisel, da bi pisala njej osebno. “Na CSD mi ga je dala socialna delavka, če mi na Humanitarčka ne bi odgovorili, ker gre ona zdaj na dopust, pa mi vi lahko vmes zrihtate kaj financ,” se je glasil odgovor.

“Brez besed. Le odraz tega, kam tonemo. Kot posamezniki, kot družba,” piše Ninna Kozorog ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je pristojno za Centre za socialno delo (CSD), sprašuje, ali “bi si lahko tudi prostovoljci lahko vzeli dopust kot tetke na CSD? Komu potem predamo te ljudi? In čemu so namenjeni sistemski socialni transferji, če se raje izčrpava društva?”

Gre za sistemsko težavo

Glede problema prelaganja odgovornosti na prostovoljce smo se za dodatna pojasnila obrnili na društvo Humanitarček, od koder so nam odgovorili, da ne gre zgolj za posamičen, ampak za sistemski problem, s katerim se srečujejo predvsem od letošnje jeseni. “Ne želim kritizirati vseh CSD-jev, ampak glede na trend se bojim, da bo to postajalo praksa,” je za N1 dodala Ninna Kozorog. “Zavedam se tudi stiske samih CSD-jev, a si želim, da bi v teh primerih sami apelirali s svojimi zahtevami na odgovorne”.

Poudarja sicer, da ne želi posploševati, saj je v letih svojega humanitarnega dela srečala “ogromno srčnih socialnih delavcev in delavk, s katerimi smo šli skupaj rešitvam naproti”. Toda ne more sprejeti prelaganja odgovornosti na prostovoljce “ker gre nekdo iz državne ustanove na dopust”.

Dodaja pa še, da po opisu iz elektronske pošte gospe pripadajo temu namenjeni državni socialni transferji – tako izredna socialna pomoč kot številne ugodnosti za otroke. Te pa lahko pomoči potrebni dobijo zgolj pri pristojnih državnih institucijah. “Tega ne more podpisati nihče izmed prostovoljcev. Nenazadnje – saj verjetno so zamenjave in ne obvisijo ljudje kar nekje v sistemu, čakajoč na konec dopusta,” še poudarja prostovoljka.

Vprašanja smo naslovili tudi na pristojno ministrstvo za delo, kjer pa odgovorov ne morejo zagotoviti danes. Obljubili pa so, da jih posredujejo jutri.

Ninna Kozorog, ena od ustanoviteljic dobrodelnega Humanitarčka, se je iz društva pred nekaj meseci umaknila. Takrat je v ganljivem odprtem pismu med drugim zapisala: “Tudi med t. i. dopusti sem odgovarjala na elektronsko pošto, ker če nisem – me je nekdo poklical po Facebooku, pa tudi v službo … Ker bi potreboval, da mu odpeljemo jogije ali pa pridemo po oblačila … čistila sem hiše, da se je lahko vključila pomoč na domu … in kot poseben dosežek si štejem celo, da sva z Jožetom sama izkopala kanalizacijo … preprosto sem poskusila nadoknaditi tisto, česar nismo med letom, vpetim v redni delovnik. Ker nikoli nisem znala in zmogla postaviti ločnice, kje se ‘bom spočila’, ‘kdo bo počakal’. Ko je pred dvema letoma moje telo prvič pokazalo, da imam tudi sama limite, smo se po mojem povratku iz bolnišnice družno odločili, da nekoliko upočasnimo tempo … ne nazadnje smo prostovoljno društvo, z rednimi službami, družinami … in naši dnevi imajo le 24 ur …” Več preberite na tej povezavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje