Nobelovo nagrado za kemijo prejeli trije znanstveniki za raziskave proteinov

Slovenija 09. Okt 202412:10 > 12:41 0 komentarjev
David Baker, Demis Hassabis, John M. Jumper
Foto: The Nobel Prize/X

Nobelovo nagrado za kemijo bodo letos prejeli ameriški znanstvenik David Baker za računalniško načrtovanje proteinov ter britansko-ameriški znanstveni dvojec Demis Hassabis in John Jumper za delo na področju napovedovanja strukture proteinov, je sporočila Švedska kraljeva akademija znanosti.

Eno od letos priznanih odkritij se nanaša na gradnjo proteinov. Drugo se nanaša na uresničitev 50 let starih sanj – napovedovanja strukture proteinov iz njihovih aminokislinskih zaporedij. Obe odkritji odpirata velike možnosti, je danes v Stockholmu dejal predsednik Nobelovega odbora za kemijo Heiner Linke.

Proteini oz. beljakovine so običajno sestavljeni iz 20 aminokislin. Leta 2003 je Davidu Bakerju uspelo oblikovati novo beljakovino, odtlej pa njegova raziskovalna ekipa ustvarja različne beljakovine, vključno s tistimi, ki se lahko uporabljajo kot zdravila, cepiva, nanomateriali in majhni senzorji, piše v obrazložitvi.

Dosežek Demisa Hassabisa in Johna Jumperja se medtem nanaša na napovedovanje proteinskih struktur. V beljakovinah so namreč aminokisline povezane v dolge verige, ki se zložijo v tridimenzionalno strukturo, ključno za delovanje beljakovine.

Leta 2020 sta Britanec in Američan prestavila model umetne inteligence AlphaFold2, s pomočjo katerega sta uspela napovedati strukturo praktično vseh identificiranih proteinov. “Življenje ne bi moglo obstajati brez beljakovin. To, da lahko zdaj predvidimo strukture beljakovin in oblikujemo svoje beljakovine, je največja korist za človeštvo,” piše v obrazložitvi.

Lani so Nobelovo nagrado za kemijo prejeli raziskovalci Moungi Bawendi, Louis Brus in Aleksej Ekimov za prispevek na področju raziskovanja kvantnih pik – polprevodniških nanostruktur, ki se jih uporabljajo na različnih tehnoloških področjih, od LED zaslonov do operiranja tumorjev.

Letošnje razglasitve nobelovcev so se začele v ponedeljek z razglasitvijo dobitnikov za medicino in fiziologijo. V torek so razglasili dobitnika za fiziko, danes pa za kemijo. Dobitnik nagrade za literaturo bo znan v četrtek, za mir pa v petek. Dobitnike nagrade za ekonomijo bodo razglasili v ponedeljek.

Podelitev nagrad bo 10. decembra v Oslu in Stockholmu, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Vsaka nagrada prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron oziroma nekaj več kot 900.000 evrov. Če je dobitnikov več, se znesek med njimi razdeli.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!