“Deževja še ni konec”: ponoči bo na udaru še vzhod države

Slovenija 12. Sep 202406:30 > 15:47 7 komentarjev

Slovenijo so zajele obilne padavine, ki zaradi prehoda hladne fronte še ne bodo kmalu ponehale. Zjutraj in dopoldne so se nevihte z močnejšimi nalivi pojavljale predvsem v zahodni in južni Sloveniji, proti večeru in ponoči pa se bodo pomikale proti Primorski in vzhodu Slovenije. Do večera bo intenzivnost padavin povsod še velika, ponoči se bodo razmere v zahodni polovici države umirile. Opozorilo za zahod države velja do večera, na vzhodu tudi še ponoči. Reke na vzhodu države se bodo ob običajnih mestih razlivale.

Prehod iz poletja v jesen je bil tokrat oster. Zajele so nas obilne padavine, ohladilo se je. Zjutraj in dopoldne so se nevihte z močnejšimi nalivi po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) pojavljale predvsem v zahodni in južni Sloveniji.

Na Primorskem je v le nekaj urah zapadlo tudi več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter, v nekaterih krajih tudi okoli sto. Za primerjavo: v Portorožu je poleti zapadlo manj kot sto litrov dežja, ta teden pa že okoli 200 litrov, je na novinarski konferenci Arsa povedal meteorolog Blaž Šter.

Največ težav s poplavljenimi cestišči imajo trenutno prav na Obali.

Trenutno nas prehaja hladna fronta, kar pomeni, da močne padavine še nastajajo. Izrazitih padavinskih pasov sicer ni več, bolj se pojavljajo krajevni nalivi. V večini države še vedno dežuje in tako bo ves dan. Na Primorskem bo zapihala burja, ki bo v sunkih dosegala hitrosti do 100 kilometrov na uro.

Po podatkih Arsa se malenkost zahodno od Nove Gorice obnavljajo nevihte, ob katerih nastajajo nalivi.

Fronta se pomika proti vzhodu

“Deževja še ni konec,” je napovedal Šter in pojasnil, da bo dež na zahodu države do jutri ponehal, a se bo fronta do večera pomaknila proti Primorski in južni Sloveniji. Nad morjem se bodo pojavljale nevihte z nalivi.

Padavine se bodo od večera razširile še nad vzhod države, kjer bodo najbolj izrazite ponoči in bodo vztrajale še jutri. Pričakovati je od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter.

Meja sneženja se je v Alpah spustila, ponekod že sneži. Nekaj snega je na Vršiču in drugih višjih gorskih prelazih, drugod težav s snegom ni na vidiku.

Opozorilo za zahod države velja še do večera, medtem ko na vzhodu velja tudi še ponoči.

Drava in Krka se bosta razlivali

Po nagli zaostritvi hidrološke situacije predvsem v slovenski Istri se razmere umirjajo. Pretoki rek so se ustalili, med drugim Dragonje, ki po besedah hidrologa Andreja Goloba ob strugah ne bo poplavila v večjem obsegu.

Zaradi povečane namočenosti tal in vodnatosti rek ter večjih nalivov je do večera na posameznih območjih osrednje, severne in vzhodne Slovenije še večja verjetnost za poplave hudourniških potokov in manjših rek.

Poplavljanje padavinske vode in manjša razlivanja bodo možna v osrednjem, vzhodnem in jugovzhodnem delu države.

Reke bodo na vzhodu naraščale še ponoči in jutri: zaradi povečanega dotoka in Avstrije in lokalnih dotokov bo naraščala Drava, ki se bo predvidoma ponoči v spodnjem toku začela razlivati. V večernih urah se bo začela razlivati tudi Krka, a gre po Golobovih besedah za poplave v vsakoletnem obsegu in večjih težav ne pričakujejo.

V soboto in nedeljo bo naraščala tudi Mura, a tudi tam ne pričakujejo razlivanja izven meja protipoplavnih nasipov.

Arso opozorilo, 12. september
Foto: Arso

Agencija za okolje je zaradi obilnega dežja in močnega vetra celotno državo obarvala v oranžno vremensko opozorilo, rumeno opozorilo povsod po državi pa velja za nevihte.

Golob je ljudem, živečim ob hudourniških strugah, kjer so še nalivi, svetoval, naj bodo pozorni na naraščanje rek. Prebivalcem ob Krki in Dravi pa je svetoval, naj se še posebej izogibajo območjem, kjer so poplave pogoste.

Padavine naj bi se povsod umirile jutri čez dan. Najnižje jutranje temperature bodo jutri od 3 do 10, na Primorskem do 13, najvišje dnevne od 9 do 13, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

Ob prehodu fronte se bo občutno ohladilo, čakajo nas hladni in oblačni dnevi. V soboto in nedeljo kaže na zmerno do pretežno oblačno vreme, nekaj jasnine bo lahko na Primorskem. Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo še občasno deževalo. V severni Sloveniji bo pihal zmeren severni veter, kažejo napovedi Arsa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje