Nov incident v Mariboru: Nedopustni homofobni izpadi eskalirali v fizične

Slovenija 19. Jun 202422:07
knjigarna mariborka
Foto: Mariborka/Facebook

Nasilje nad zaposlenimi in obiskovalci mariborske knjigarne Mariborka se stopnjuje. Po tem, ko je v začetku tedna neznani storilec odtrgal mavrično zastavo, so bili v zadnjih dveh dneh deležni homofobnih žalitev, verbalnih napadov, groženj in šikaniranj. Danes pa je neznanec s škarjami grozil zaposleni in jo pljunil v obraz. Opozarjajo pa še, da naj bi vodja policijske patrulje sugeriral, da so si za nasilje krivi sami.

Nasilje, uperjeno proti LGBTQI+ skupnosti, se pred knjigarno Mariborka stopnjuje. Že pred dvema dnevoma je pesnica Anja Zag Golob sporočila, da je neznanec nasilno odtrgal mavrično zastavo, ki so jo izobesili ob mesecu ponosa in v podporo LGBTQI+ skupnosti.

A so se napadi v zadnjih dveh dneh stopnjevali, je danes sporočila Zag Golob, ki je direktorica ter glavna in odgovorna urednica VigeVageKnjige, založbe, ki je lastnica mariborske knjigarne. “Poročamo o še dveh dneh homofobnih žalitev, verbalnih napadov, groženj in šikaniranj, ki smo jih bile deležne s strani mimoidočih skupin mladih moških. Prav tako so pljuvali na zastavo, nacistično pozdravljali, danes pa so ponovno poskusili nasilno odstraniti zastavo,” je opisala.

Zgodil pa se je tudi poskus fizičnega napada s škarjami na zaposleno v knjigarni. “Malo pred 16. uro je na na klopi pred knjigarno potekalo spontano literarno branje. Izobešeni mavrični zastavi se je najprej približal mlad moški in jo poskušal odtrgati z vrat, to mu je zaposlena preprečila. Takoj za tem sta se mimo pripeljala dva mlada moška na skuterju, eden je skočil z njega in skušal s škarjami odrezati zastavo, kar je knjigarka znova preprečila. Moški je zaposleni grozil s škarjami in fizično silo, jo pljunil v obraz ter nato zapustil prizorišče,” je opisala Zag Golob.

Med napadom je eden izmed udeležencev branja poklical policijo. Možje v modrem so na kraj prispeli po slabi uri in naredili zapisnik. Kot je zapisala Zag Golob, so policisti pojasnili, da več od tega ne morejo storiti. “Pravijo, da ne morejo varovati kraja ali poslati na ulico več patrulj, ker da ima policija v Mariboru za to premalo kadra,” je dodala.

“Vodja patrulje sugeriral, da smo si za nasilje krive same”

To pa ni bil prvi obisk policije v knjigarni, saj so zaposlene policijo poklicale že pred tem, da bi prijavile grožnje in verbalno nasilje. “Okrog 13. ure je na kraj dogodka prišla patrulja treh policistov. Zadržali so se od pet do sedem minut in niso naredili zapisnika. Vodja patrulje pa je s svojimi izjavami jasno sugeriral, da smo si za nasilje, ki se dogaja, krive same, ker imamo izobešeno mavrično zastavo, in naj jo snamemo,” je zapisala Zag Golob.

Napovedala je, da bodo zoper patruljo in vodenje postopka vložile pritožbo, o dogodku pa bodo obvestile tudi predsednico države Natašo Pirc Musar.

Zag Golob je spomnila, da je predstavnica Policijske uprave Maribor Anita Kovačič Čelofiga po prvem incidentu dejala, da ima policija ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih ravnanj, še posebej, če gre za sume kaznivih ravnanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, in da vsakršno naznanjeno ali zaznano kaznivo ravnanje obravnavajo celovito ter s ciljem, da se storilce tovrstnih dejanj odkrije in ustrezno obravnava.

“Ob tem zbuja izjemno skrb, da nas kljub nenehnemu opozarjanju in očitni nevarnosti, v kateri se nahajamo izključno zato, ker z izobešeno mavrično zastavo zgolj miroljubno izražamo svojo ustavno zagotovljeno pravico ter sporočamo, da je knjigarna javen, svoboden in varen prostor za vse, policija baje ne more zaščititi. Skrbi nas, kako bo z našimi zaposlenimi jutri in pojutrišnjem. Tovrstni homofobni izpadi, ki so zdaj eskalirali tudi v fizične, so nedopustni. Pozivamo pristojne, da nas zaščitijo,” je še zapisala Zag Golob.

Odziv PU Maribor na očitke si lahko preberete na tej povezavi.