Nov zemljevid: del Slovenije že obarvan temnordeče

Koronavirus 16. Sep 202114:43 > 15:14
ecdc
ECDC

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem je zahodna Slovenija obarvana temnordeče.

Epidemiološka slika se je v Sloveniji močno poslabšala, zato je zahodni del države na zadnjem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) obarvan temnordeče. Vzhodna Slovenija ostaja rdeča.

Primerjava z ostalimi območji na zemljevidu kaže, da je Slovenija oziroma njen zahodni del med slabšimi. Temnordeče je v Evropi obarvan le še del Irske, del Francije in del Norveške.

Dobro epidemiološko sliko ima le še peščica evropskih držav: v zelenem so le še Madžarska, Češka in Poljska. Zeleno obarvan je tudi del Danske, kjer so zaradi visoke precepljenosti nedavno sprostili vse ukrepe proti covidu-19.

Slovenija pri cepljenju pod povprečjem EU

Slovenija za drugimi državami močno zaostaja tudi pri cepljenju. Z enim odmerkom je v EU v povprečju cepljenih 66,2 odstotka prebivalstva, polno cepljenih pa je 60,1 odstotka ljudi. V Sloveniji pa je z enim odmerkom cepljenih le 48,9 odstotka ljudi, polno cepljenih pa je 44,3, kažejo podatki ECDC.

Nekoliko višje številke kažejo bolj ažurni podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ti kažejo, da se je s prvim odmerkom pri nas cepilo 50 odstotkov ljudi, polno cepljenih pa je 45 odstotkov ljudi.

Krivulja cepljenj pa se zaradi uvedbe pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) tudi v Sloveniji obrača navzgor. Pred cepilnimi centri so v zadnjih dneh dolge vrste. Včeraj in v sredo se je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepilo 11.714 oziroma 10.760 ljudi. Skupaj so v torek cepili 14.496 ljudi, včeraj pa 14.950.

V rdečo kategorijo sodijo območja, kjer je 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev med 75 in 200 in je delež pozitivnih testov večji od štirih odstotkov ali pa je pojavnost okužb med 200 in 500.